Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Friday, February 3, 2017

Minyak: Banding harga ikut pendapatan

Sumber Mkini

Sesiapa yang kata murah, tidak bercakap benar atau tidak faham kaitan di antara kuasa membeli (purchasing power) dengan harga pengguna.

Mahal murah sesuatu barang bukan pada harganya, tapi kemampuan pengguna.

Kemampuan pengguna pula bergantung kepada pendapatan.

Atas dasar itu, harga bagi banyak barang pengguna di Malaysia mahal berbanding negara kaya.

Ia menjadi lebih mahal apabila nilai ringgit merudum kerana banyak barang yang kita guna, diimport.

Harga seliter petrol RON 95 di negara kita baru naik 20 sen atau hampir 10 peratus kepada RM2.30 pada 1 Februari.

Bagi penduduk Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan) anggaplah ini hadiah Hari Wilayah daripada menteri anda, Datuk Seri Adnan Mansor.

Per kapita kita rendah

Pada harga itu, petrol di Malaysia lebih mahal daripada Singapura, Australia dan banyak negara kaya di dunia.

Pendapatan per kapita nominal rakyat Malaysia AS$10,878 dan harga minyak dalam dolar Amerika yang perlu dibayar, AS$0.51 seliter.

Pendapatan per kapita nominal rakyat Singapura AS$53,053 dan harga minyak dalam dolar Amerika AS$1.44 seliter.


Pendapatan per kapita nominal rakyat Australia AS$51,593 dan harga petrol AS$0.83 seliter.

Nak lebih mudah faham, saya katakan macam ini. Pendapatan seorang rakyat Singapura AS$50 dan dia kena bayar AS$1.44 untuk seliter.

Pendapatan seorang rakyat Australia lebih kurang sama dengan Singapura dan dia bayar hanya AS$0.80 seliter.

Tapi seorang rakyat Malaysia yang pendapatannya AS$10 kena bayar AS$0.51 seliter.

Pendapatan per kapita nominal Singapura 4.9 kali lebih tinggi daripada Malaysia, tapi harga minyak di Singapura hanya 2.82 kali lebih tinggi daripada di Malaysia.

Pendapatan per kapita nominal rakyat Australia 4.7 kali lebih tinggi daripada Malaysia, tapi harga minyak di Australia hanya 1.62 kali ganda lebih mahal daripada Malaysia.

Kalau harga minyak di Singapura 4.9 kali ganda lebih mahal daripada di Malaysia barulah kita kata harga di Singapura mahal dan harga di Malaysia murah.

Beban harga minyak

Jadi berdasarkan pendapatan, rakyat Malaysia terpaksa belanja lebih banyak pendapatan mereka untuk beli petrol berbanding rakyat Singapura dan Australia.

Singapura dan Australia dekat lima kali ganda lebih kaya daripada Malaysia.

Begitu jugalah kalau kita banding dengan banyak negara yang selama ini pemakan dedak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kata harga petrolnya mahal.

Sebenarnya berdasarkan tahap pendapatan per kapita kita, sama ada nominal atau mengikut Pariti Kuasa Membeli (PPP), harga bagi banyak barang pengguna di negara kita lebih mahal daripada Singapura dan negara-negara maju lain.

Maksudnya kalau kita belanja 100 unit mata wang yang serupa untuk membeli-belah di Malaysia, Singapura dan Australia, kita akan dapat lebih banyak barang di Singapura dan Australia.

Tapi kalau kita banding diri kita dengan negara yang lebih rendah pendapatan per kapita macam Indonesia, Filipina dan Thailand, betullah harga petrol kita lebih murah.

Harga minyak mentah di pasaran dunia semakin naik. Itu kita tak nafi. Malah baik untuk kita kerana kita eksport minyak mentah. Tapi kenaikannya tidaklah sampai 9.5 peratus macam kenaikan harga petrol pada 1 Februari lalu.

Alasannya, harga runcit petrol kita bukan berasaskan harga minyak mentah tapi harga minyak yang diproses. Macam-macam pulalah alasan jenis dedak yang digunakan untuk tipu rakyat jelata.

Selain kenaikan harga minyak mentah, kita juga tanggung beban kejatuhan kadar tukaran ringgit. Nilai ringgit sudah merosot lebih 20 peratus berbanding dolar.

Lagipun kita tak boleh banding dengan Singapura. Ia negara kecil. Rakyatnya kurang guna kenderaan sendiri. Mereka guna kenderaan awam. Kalau mereka guna kereta pun, jarak dari satu tempat ke satu tempat tidaklah jauh macam di Malaysia.

Jadi kalau kita kira semua faktor, khususnya tahap pendapatan, kita akan dapati harga petrol di negara kita tidaklah murah malah mahal.

Lagi mahal petrol dan lagi tinggi kos sara hidup lagi ramailah orang yang tak mampu duduk di bandar atau guna kereta. Lagi ramai duduk jauh dari bandar dan guna motosikal lagi ramailah mati atau cedera akibat kemalangan jalan raya.

Itulah yang sudah jadi dengan janji rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

DATUK A KADIR JASIN adalah Tokoh Wartawan Negara dan bekas ketua pengarang Kumpulan New Straits Times. Beliau kini adalah ahli majlis tertinggi BERSATU. Artikel ini pertama kali dimuat-naikkan di blognya.

Tulisan ini adalah pandangan dan pendapat peribadinya dan tidak semestinya mencerminkan mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Baca Seterusnya......

Wednesday, February 1, 2017

PM mesti jelaskan kenaikan harga minyak Februari 2017

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dituntut memberikan penjelasan mengapa harga petrol dinaikkan 20 sen mulai hari ini ketika harga minyak mentah dunia merosot sedikit bulan lalu.

Anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua berkata, orang ramai yang baru saja menghabiskan cuti tahun baru Cina mendapat kejutan dengan kenaikan harga RON95 dan RON97 menjadi masing-masing RM2.30 dan RM2.60 bagi setiap liter.

Diesel pula naik 10 sen menjadi RM2.15 seliter.


Kata Pua, kenaikan terbaru itu adalah 9.5 peratus untuk RON95, 8.3 peratus untuk RON97 dan 4.9 peratus bagi diesel.

"Bahawa (kenaikan harga memang) menyakitkan, rakyat Malaysia mungkin boleh memahami apabila bahan bakar itu dinaikkan pada Januari. Ia adalah kesan kenaikan harga minyak mentah dunia pada Disember.

"Harga minyak mentah Brent naik daripada AS$51.48 satu tong menjadi AS$56.73 pada Disember 2016.

“Bagaimanapun, rakyat tidak dapat memahami mengapa harga minyak naik untuk Februari apabila harga minyak mentah Brent sebenarnya merosot sedikit pada Januari, menjadi kira-kira AS$55.86 bagi setiap satu tong," katanya dalam kenyataan hari ini.

Kenaikan terbaru itu berkuat kuasa sejak 12 tengah malam tadi dan menjadikan harga minyak berada pada tahap tertinggi sejak Januari 2016.

Kerajaan sebelum ini mengawal harga minyak dengan memberikan subsidi sehinggalah Putrajaya memutuskan bahawa harganya dikaji sekali bagi setiap bulan mulai 1 September 2008.

Ada cukai tersembunyi


Mulai September 2009 pula minyak RON95 diperkenalkan bagi menggantikan RON92 dan harganya masih dikawal kerajaan. Pada masa sama RON97 pula menjadi minyak premium dan harganya diapungkan separa mengikut pasaran.

Mulai 21 November 2014 pula Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek mengumumkan harga pasaran untuk petrol akan berubah-ubah mengikut kaedah "pengapungan terkawal".

"Ini bermakna, jika harga pasaran minyak mentah dunia meningkat, harga runcit RON95 dan diesel juga akan meningkat. Begitu juga sebaliknya," katanya.

Pua yang juga setiausaha publisiti DAP berkata alasan bahawa kenaikan petrol mulai 1 Februari ini disebabkan kejatuhan nilai ringgit juga sukar diterima.

Pada Disember 2016, katanya, nilai tukaran ringgit berbanding AS$1 ialah menurun daripada RM4.38 kepada RM4.48.

Bagaimanapun, kata Pua, bulan lalu ringgit didagangkan pada kira-kira RM4.42 berbanding dolar AS dan ia sedikit kukuh berbanding bulan sebelumnya.

"Oleh itu, kenaikan harga bahan api ini bukan kesan daripada kenaikan harga minyak mentah atau penyusutan nilai ringgit.

"Najib sebagai perdana menteri dan menteri kewangan perlu menjelaskan mengapa harga petrol meningkat begitu ketara," katanya, sambil menambah kementerian kewangan juga perlu mendedahkan sama ada kerajaan sebenarnya mengenakan cukai tersembunyi kepada pengguna untuk menutup kekurangan belanjawan kerajaan.

Sementara itu Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata tidak ada sebab untuk kerajaan menaikkan harga minyak ketika ini.

"Perdana menteri sepatutnya tampil segera memberikan penjelasan mengapa kenaikan harga petrol dan diesel ini berlaku.

"Pada masa yang sama, saya menggesa agar kerajaan mempertimbangkan semula subsidi minyak serta mengurangkan kadar cukai barangan dan pekhidmatan (GST) demi meringankan beban yang dipikul rakyat pada ketika ekonomi suram ini," katanya dalam kenyataan berasingan.

Baca Seterusnya......

Kecoh 80 Helang Naik Kapal Terbang

MUSTAHIL untuk kita membawa 80 ekor burung pemangsa menggunakan kapal terbang, kecuali anda seorang Putera Arab Saudi yang mampu menyewa pesawat untuk tujuan itu.

Kejadian ini bukan lagi mustahil selepas gambar berpuluh-puluh ekor burung sedang bertenggek di tempat duduk penumpang sebuah pesawat menjadi tular.

Gambar itu disiarkan di reddit oleh pengguna bernama 'lensoo', yang berkata ia telah dihantar kepada mereka oleh 'seorang rakan kapten'.

Pengguna itu berkata 80 ekor helang itu telah dibawa masuk ke pesawat dengan sayap mereka diikat supaya mereka tidak boleh terbang.

Burung-burung itu dipercayai berada dalam penerbangan Qatar Airways tetapi ia tidak dapat disahkan.

Ia menimbulkan kekecohan di laman sosial, dengan ramai orang mempersoalkan dakwaan 'lensoo' sama ada benar ia adalah burung helang atau Falcon (helang kecil).

Pengangkutan burung Falcon menggunakan syarikat penerbangan di Timur Tengah agak biasa, dengan Qatar Airways membenarkan sehingga enam ekor burung jenis ini diangkut dalam kelas ekonomi, dengan harga antara £90 hingga £500 bagi setiap ekor burung bergantung kepada destinasi.

Difahamkan burung-burung ini sering diangkut untuk perburuan, dengan kerusi diperuntukkan dan mereka diletakkan di atas kain untuk mengelakkan sebarang kemalangan.

Etihad juga memperuntukkan pengangkutan untuk burung-burung dan kenyataan di laman webnya menyatakan bahawa: "Kami menerima pengangkutan burung Falcon dalam kabin pesawat utama dengan syarat semua dokumen yang diperlukan telah diperolehi. Kami juga menerima burung Falcon sebagai bagasi berdaftar."

Burung Falcon adalah salah satu simbol Emiriah Arab Bersatu dan mereka layak mempunyai pasport sendiri untuk perjalanan udara, sebagai sebahagian daripada rancangan untuk memerangi penyeludupan.

Bagaimanapun, gambar yang jarang-jarang dapat dilihat ini mendapat pelbagai tindak balas.

Seorang pengguna berkata: "Bagi mereka yang tertanya-tanya, mungkin ini salah seorang kerabat diraja dari negara teluk yang mahu pergi memburu.

"Jika anda sering terbang dengan Etihad, Emirates atau Qatar, anda akan dapat melihat seseorang terbang di kelas pertama dengan burung Falcon duduk di sebelah mereka.

"Mereka mempunyai pasport sendiri supaya mereka boleh melakukan perjalanan untuk memburu dan ada undang-undang khas di negara-negara teluk untuk mengelakkan diskriminasi terhadap burung Falcon."

-sumber dailymail.uk

Baca Seterusnya......

Laici Punca Wabak Misteri Di India

LAICI yang dimakan ketika perut kosong dikenal pasti sebagai punca kematian kanak-kanak akibat wabak penyakit misteri yang melanda bandar Muzaffarpur sejak lebih 20 tahun lalu.

Penemuan itu hasil penyelidikan tiga tahun yang dimulakan Dr Rajesh Yadav yang bertugas di Perkhidmatan Risikan Epidemik India.

Dr Yadav bekerjasama dengan Pusat Kawalan Penyakit India sebelum pejabat pusat berkenaan di Altanta menerbitkan journal perubatan baru-baru ini mengenai penemuan itu.

Sejak awal 1995, kematian kanak-kanak di bandar itu dikaitkan dengan kepanasan melampau, alahan yang dibawa tikus, kelawar dan lalat pasir, malah ada yang meletakkan ia berpunca daripada racun serangga yang digunakan untuk penanaman laici.

Pada 2015, hasil siasatan yang dijalankan, ibu bapa telah diminta supaya memastikan anak-anak mereka makan pada waktu petang dan cuba hadkan pemakanan laici.

Susulan itu, untuk dua musim didpati jumlah kes kanak-kanak sakit telah menurun kepada kurang 50 berbanding 100 kes sebelum ini.

"Ia penyakit yang tidak diketahui puncanya untuk temph yang lama hingga usaha dilakukan untuk mengenal pasti sumber yang menyebabkan ramai kanak-kanak meninggal dunia selepas koma untuk tempoh tertentu," kata epidemologis kanan, Padmini Srikantiah.

Sesuatu yang membimbangkan apabila kanak-kanak yang terkena penyakit itu akan menyebabkan otak mereka membengkak, bagaimanapun tiada di antara mereka yang demam, selain kadar sugar dalam darah yang rendah.

Segalanya bermula pada 2013 ketika berlangsung persidangan kesihatan di Atlanta apabila dimaklumkan berlakunya wabak di barat India yang menyebabkan penghidap di kalangan kanak-kanak akan muntah dan otak mereka membengkak.

Siasatan mendapati ia berpunca daripada buah laici yang boleh menyebabkan paras gula dalam badan menurun.

Seterusnya pada 2014, ujian makmal mengesahkan laici adalah buah yang boleh bertindak sedemikian sekali gus mengaitkan dengan situasi di Muzaffarpur selaku pengeluar utama laici di India iaitu sebanyak 70 peratus.

Baca Seterusnya......

Udang Krai RM130,000

PEMBIAK baka udang krai di Nakhon Pathom mencatat rekod jualan tempatan apabila menjual hidupan air tawar yang masih hidup itu pada harga 1 juta baht (RM130,000).

Kanokphum Siriwat yang juga pemilik pusat ternakan Ban Pa Crayfish Clarkii Ghost di daerah Nakhon Pathom Kamphaeng Saen telah menjual udang krai unik, Chao Khun Chang kepada Prathan Lianpanich yang juga pemilik restoran di daerah sama.

Chao Khun Chang berusia enam bulan adalah hidupan air tawar memilik corak menarik dan mata coklat kemerah-merahan.

Baka udang krai itu hasil sentuhan Kanokphum yang cuba menghasilkan hidupan itu dengan gabungan warga menarik.

Sebelum ini, peniaga berusia 28 tahun pernah dua kali menolak tawaran Prathan kira-kira tiga bulan lalu iaitu pada harga 100,000 baht (RM13,000) dan 500,000 baht (RM65,000).

Bagaimanapun, dia bersetuju apabila Prathan yang juga pencinta udang krai menawarkan 1 juta baht sebelu sambutan Tahun Baharu Cina.

Kebiasannya, harga udang krai bermula 100 baht seekor dan boleh mencecah sehingga 200,000 baht (RM26,000).

Kata Kanokphum, dia menjual baka betina dikenali sebagai Sida dan 300 anaknya di mana setiap benih itu pada harga 2,000 baht (RM260). -The Bangkok Post

Baca Seterusnya......

Sunday, December 4, 2016

Perhimpunan Rohingya Serlah Kemunafikan PAS, UMNO

Sumber Kelab GB

Image result for himpunan solidariti Rohingya 4 dec
"Membisu di dalam Parlimen – beraksi aktif berdemonstrasi di luar"

1. Keputusan Kerajaan Malaysia dan pimpinan Barisan Nasional bersama PAS untuk mengadakan himpunan besar-besaran pada 4 Disember 2016 tentang isu pembunuhan beramai-ramai Muslim Rohingya, walaupun pada prinsipnya baik, tetapi membingungkan. Adakah UMNO sebagai parti pemerintah hanya mampu sekadar berdemonstrasi? Adakah mereka lupa mereka kerajaan dan sebagai kerajaan mereka wajib melakukan lebih dari berdemonstrasi!

2. Isu pembunuhan kejam rakyat Islam Rohingya sudah lama berlaku dan Kerajaan Malaysia lesu dalam isu ini di atas berbagai alasan tidak munasabah. Kenapa dan bagaimana mereka sekarang membuat keputusan untuk mengadakan himpunan ini agak menghairankan dan tidak konsisten dengan kenyataan dan juga pendirian kerajaan di Parlimen baru-baru ini.


3. Pada 24hb November 2016, saya sebagai Ahli Parlimen Kuala Terengganu telah membawa usul di bawah 19 (a) untuk membahaskan isu pembunuhan orang Islam Rohingya di Myanmar.

Bagaimanapun, Speaker Dewan telah menolak usul tersebut atas alasan ia akan “mencampuri hal Negara lain”. Saya dan beberapa lagi ahli Parlimen pembangkang telah menggesa ia dibenarkan kerana pentingnya dan seriusnya isu pembunuhan beramai-ramai Islam Rohingya yang melibatkan tentera Myanmar. Dewan Mulia Parlimen adalah forum terbaik untuk membahas dengan teratur demi mendengar pendirian dan tindakan yang ingin dicadangkan untuk diambil kerajaan dari ahli-ahli Parlimen Malaysia baik dari Kerajaan atau pembangkang.

4. Tidak sampai seminggu setelah usul yang di bawa di Parlimen ditolak, Kerajaan dan Perdana Menteri sendiri pula mencadangkan himpunan besar-besaran untuk membantah apa yang berlaku di Myanmar. Adakah mereka ikhlas dalam bantahan mereka ini? Sedangkan membahas usul mengutuk kezaliman ini di Parlimen adalah jauh lebih bermakna dan peluang ini telah pun dinafikan apabila usul ditolak di Parlimen pada 24 November.

5. Adakah hanya setelah melihat kemarahan rakyat pada demonstrasi selepas solat Jumaat pada 25 November, kerajaan baru membuat keputusan untuk melakukan sesuatu dan itu pun sekadar mengadakan himpunan pada 4 Disember?

Sedangkan sebelum pada itu cadangan untuk menarik diri dari perlawanan bolasepak di antara Malaysia dan Myanmar pun ditolak oleh Kabinet Malaysia. Ini amat menyedihkan dan memalukan kerana sementara seperti disahkan pegawai Bangsa-bangsa Bersatu di Myanmar, umat Islam di Myanmar dibunuh secara berterusan oleh tentera Myanmar, kita sanggup terus bersukan di padang bola. Kita pernah tarik diri dari Sukan Olimpik di Moscow kerana serangan Russia ke atas Afghanistan pada tahun 1980’an. Maka kenapa kita tidak melakukan tindakan sama dalam kes Rohingya ini? Adakah demonstrasi ini sekadar bertujuan menunjuk kebersamaan dengan rakyat demi menutup hakikat bahawa kerajaan tidak bertindak?

6. Bagaimana pula dengan pendirian Malaysia kononnya yang menerajui ‘Global Movements of Moderates”, kumpulan sederhana, kalau kita tidak membuat pendirian dengan kerajaan yang menunjukkan sikap extremis ke Agamaan dan perkauman dengan pembunuhan "genocide" beramai-ramai orang Islam melalui program pembersihan ethnik? Tidakkah peranan kerajaan semestinya demi mengerakkan semua yang bersama GMM ini supaya bertindak ke atas kerajaan Myanmar?

7. Apabila usul Rohingya ditolak di Parlimen pada pagi 24 November 2016 oleh Speaker Parlimen, YB Dr. Siti Mariah dan Raja Bahrin dari Amanah, YB Tian Chua dari PKR dan YB Kula Segaran, YB Charles Santiago dan YB Chin Tong dari DAP berucap membantah penolakan usul ini. Tidak ada seorang pun Ahli Parlimen dari Barisan Nasional atau PAS berdiri untuk berucap menggesa usul ini di benarkan di dalam Dewan Parlimen yang mulia itu ! Tiba-tiba di luar Parlimen mereka ingin menjuarai isu ini? Sedangkan dalam Parlimen mereka diam.

Kenapa menyepi di dalam Dewan tetapi akan lantang bersuara di luar dewan? Adakah kerana himpunan di luar Dewan Parlimen akan di tonton oleh lebih ramai orang maka ia lebih penting dari perbahasan dalam Dewan parlimen? Sedangkan dalam Parlimen tindakan sebagai kerajaan boleh ditetapkan. Dan ini jauh lebih bermakna. Rakyat Malaysia ingin penjelasan.

8. Kami menuntut satu sessi Dewan Parlimen khas dengan segera untuk membahas isu pembunuhan Islam Rohingya. Kerajaan Malaysia perlu membuat pendirian yang tegas dan rasmi di Parlimen dan bukan di padang terbuka.

Kalau permintaan ini tidak dihiraukan maka rakyat akan membuat kesimpulan bahawa demonstrasi ini sebenarnya bukan bertujuan membantu Rohingya tetapi sekadar membantu UMNO dan PAS mengaut sokongan politik masyarakat Melayu.

Raja Bahrin Shah
Pengerusi
Biro Antarabangsa Amanah

Baca Seterusnya......

Thursday, November 3, 2016

Rakyat Marhaen Tertekan Di bawah Najib, Berdoa Agar Najib Disingkirkan Segera

Sumber Kelab GB


Rakyat berang harga bahan api, minyak masak naik serentak

Laman sosial Facebook malam ini dibanjiri komentar orang ramai yang mengecam tindakan kerajaan Umno-BN menaikkan harga bahan api dan harga minyak masak secara serentak berkuatkuasa esok.

Mulai 1 November, harga runcit RON95, RON97 dan diesel naik sebanyak 15 sen seliter menjadikan kenaikan paling tinggi direkodkan untuk tahun ini.

Pada masa sama, rakyat Malaysia sebelum ini digemparkan dengan kenaikan harga minyak masak akibat pemansuhan subsidi oleh kerajaan.

Hal ini menyebabkan harga 1 kilogram minyak masak paket plastik naik 40 sen kepada RM2.90 manakala minyak masak botol 5 kilogram naik RM1.90 kepada RM15.25.

Menulis di ruangan komentar pada status Facebook Najib Razak, Zunairah Abdullah menyifatkan Presiden Umno itu berbohong semasa pembentangan Bajet 2017 pada 21 Oktober lalu.

“Minyak naik Datuk (Najib Razak), hari tu Datuk sembang tipu masa BR1M 2017. Ni semuanya pasal BR1M naik. Minyak pun naik. Minyak masak pun naik,” keluhnya.

Sementara itu, Chew Huey menulis, “Dah dijangka. Sikit hari nanti tol pun ikut naik. Kalau tak, mana mau cari duit untuk bayar BR1M” manakala Rizal Ahmad secara sinis menganggap rakyat Malaysia bertuah kerana mendapat kerajaan yang cakna.

“Alhamdulillah, janji ditepati. Minyak masak naik. Minyak petrol pun naik. Terima kasih kerajaan kesayanganku. Muahhhhhhh. Nasib baiklah dapat kerajaan yang prihatin,” sindir Rizal.

‘Rosmah dapat RM85 juta’

Terdapat juga netizen yang mengaitkan pertambahan peruntukan untuk institusi pendidikan awal kanak-kanak, Pusat Anak Permata Negara (Permata) yang dinaungi Datin Seri Rosmah Mansor pada Bajet 2017.

“Rosmah dapat RM85 juta. Menyusahkan rakyat!” bentak Aziman Azmi manakala Adam Johor menyoal, “Dunia minyak turun bulan November. Mengapa Malaysia naik? Tidak masuk akal,” tegasnya.

Hakikat pasaran minyak dunia tidak mencatatkan kenaikan harga mendadak turut diakui seorang penduduk Sabah, Rayner Gumisi.

Beliau menyifatkan akibat undi penyokong BN pada pilihan raya umum lalu, kerajaan pada masa ini hanya tahu menaikkan harga barangan keperluan sebagai cara kononnya bagi menangani masalah.

“Hanya ucapan tahniah yang dapat diucapkan kepada penyokong buta kerajaan. Semua naik untuk menyelesaikan masalah negara. Rakyat yang undi rakyat juga yang tanggung,” kata Rayner lagi.

Walau bagaimanapun, ruangan komentar status Facebook Najib itu juga dipenuhi catatan #RespectMyPM oleh penama yang dipercayai ramai netizen lain berdaftar atas akaun palsu.

Dalam perkembangan berkaitan, tekanan peningkatan kos sara hidup rakyat sedia ada turut diakui oleh pemuda yang terjun dari Jambatan Kedua Pulau Pinang, 26 Oktober lalu.

Pemuda Melayu berusia 39 tahun itu dalam catatan terakhirnya di Facebook meluahkan dirinya tertekan dengan kerajaan yang zalim dan menganggap hukuman terhadapnya yang menjual rokok seludup sebagai tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan berbanding kes jenayah berskala besar lain.

“Yang pengarah tibai berjuta (ringgit) boleh lepas pulak dengan duit jaminan. Celaka punya pimpinan kerajaan sekarang. Berniaga kedai runcit kampung je bukan untung besar pun, margin cukup nipis dibebani dengan cukai GST lagi,” dipetik daripada akaun Facebook ayah kepada dua cahaya mata berkenaan yang viral baru-baru ini. -mk 

Baca Seterusnya......