Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Monday, March 29, 2010

Otak-Otak Ikan.


Sumber : Nurhuda Yusof

Bahan Utama
1 ekor ikan parang/tenggiri (kira-kira 1½ kg)

Bahan-Bahan untuk membuat otak-otak putih atau isi:
500-700 gm isi ikan
1 biji kelapa muda putih parut (dikisar atau giling halus-jgn gunakan air)

Bahan-Bahan Kisar
4 batang serai
1 ibu jari lengkuas
1 jari halia
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
sedikit lada putih secukup rasa
beberapa helai daun pisang, kertas timah (aluminium foil) & lidi tajam utk menyemat

Bahan-Bahan utk membuat otak-otak kepala atau otak-otak berempah:
Kepingan ikan yg telah disiapkan lebih awal
5 sudu makan rempah kari ikan
2 biji kelapa parut (dikisar halus dan diketepikan)

Bahan-Bahan Kisar:
5 batang serai
1½ ibu jari lengkuas
2 jari halia
7-8 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
garam secukup rasa

Beberapa helai daun pisang yg dilayukan sebentar
kertas timah
lidi tajam utk menyemat

Cara Membuat Otak-Otak Isi
Gaul kelapa dgn bahan2 kisar hingga rata. Campurkan isi ikan dan garam secukup rasa dgn rata. Layukan sedikit daun pisang. Isikan sedikit adunan lalu lipat (seperti pais) dan tekan-tekan dan leperkan selebar dua jari. Semat kiri kanan dgn lidi. Lipat pulakedalam kertas timah supaya bila dibakar, tidak bimbang hangus. Bakar dalam ketuhar sehingga masak lalu dikeluarkan dari oven.

Cara Membuat Otak-Otak Rempah:
Gaul rata bahan-bahan kisar dgn kelapa. Masukkan rempah kari dan secukup garam. Masukkan pula sedikit air asam pekat (utk menghilangkan bau dan rasa hanyir ikan). Gaul hingga rata. Kemudian, masukkan kepingan ikan dan gaul supaya ikannya bersalut rempah. Bentang sehelai daun pisang, isikan dgn 2 potong ikan dan timbus dgn rempah. Semat dan lipat kiri dan kanan dgn lidi. Kemudian bungkus dgn kertas timah dan bakar dalam oven hingga masak.

Mengisi otak-otak dalam daun kelapa
Jika otak-otaknya hendak dibakar dgn menggunakan daun kelapa, kita perlu menggunakan dapur arang atau tempat pembakar sate. Gunakan daun kelapa hijau tua. Kerat saun kelapa sepanjang 20 cm. Isikan dalam sepotong daun sekeping ikan dan rempahnya. Tambah rempah jika kurang. Tangkupkan dgn sehelai lagi daun.Semat kiri dan kanan dgn lidi kemudian dibakar dgn api yg kecil hingga masak. Api tidak boleh besar sbb adakalanya sungguhpun daunnya hangus, isi di dalamnya mungkin belum masak lagi.

0 comments: