Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Saturday, December 20, 2014

2015 Malaysia Bakal Mengharungi Defisit Berkembar. Rakyat Perlu Bejimat Cermat Dari Sekarang.

Dr Dzulkefly Ahmad meramalkan negara bakal berdepan dengan "defisit berkembar" sekiranya harga minyak mentah dunia terus mencatatkan penurunan sekaligus menyaksikan kejatuhan berterusan nilai mata wang ringgit, lapor akhbar Harakah.

Menyifatkan 2015 "tahun sengsara" bagi rakyat, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu berkata, kejatuhan harga minyak mentah dunia menyaksikan Malaysia antara negara paling terkesan kerana merupakan satu-satunya negara pengeksport minyak di Asia Tenggara.

Beliau yang juga Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS berkata, krisis itu mengakibatkan impak yang besar terhadap pendapatan hasil negara, terutama dari konteks penentuan imbangan dagangan dan juga kesan kepada "akaun semasa" yang ditentukan faktor import dan eksport.

"Ini ia akan menyebabkan lebihan 'akaun semasa' menjadi menipis sehingga berlakunya defisit sekali lagi, sekaligus tercetuslah fenomena defisit berkembar, yakni fiskal dan akaun semasa.

"Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tak peduli rakyat tetapi sangat takut kepada agensi penarafan seperti Fitch Rating, Moodys dan Standard and Poor.

"Kalau defisit berkembar berlaku, berat kesannya kepada negara, daripada segi  peesepsi pihak pelabur dan kos pinjaman di pasaran kewangan dan pasaran bon," katanya dalam satu wawacara dengan akhbar tersebut.

Beliau menjangkakan buat masa ini negara bakal kehilangan pendapatan menerusi hasil minyak dan gas sekurang-kurangnya antara US$25 hingga US$30 bilion (RM104.7 bilion).

Berita Menakutkan Seluruh Rakyat Akhirnya Tersebar

"Ini kerana kejatuhan harga minyak mentah berkurangan lebih 40% pada harga US$60 setong berbanding ketika pengumuman Bajet 2015 apabila meramalkan harga minyak dunia pada paras US$105 setong," katanya dalam wawancara itu.

Dzulkefly berkata, rakyat sudah tentu yang paling terkesan apabila penurunan mata wang menyaksikan kuasa membeli mereka berkurangan, tambahan pula dengan gaji yang tidak naik termasuk pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kelak.

"Dengan gaji tidak naik, rakyat pastinya ketika itu akan mengalami inflasi yang sangat-sangat parah. Kita boleh gambarkan seperti ini.

"Penurunan mata wang ringgit ke paras 10% menjadi barang import akan naik 10% juga. Barang yang dulunya kita beli RM100 menggunakan dollar sekarang akan menjadi lebih mahal dan perlu dibayar dengan harga RM110.

"Akhirnya pengimport akan memindahkan kosnya kepada pengguna kerana mereka mahu mengekalkan margin keuntungan mereka," katanya.

Beliau berkata, meskipun negara berdepan kehilangan hasil minyak, beban itu sedikit sebanyak berkurangan dengan penghapusan subsidi bahan bakar yang memberikan penjimatan kepada kerajaan sekitar RM11 bilion hingga RM13 bilion.

"Dengan kata lain, kita masih kekurangan dalam lingkungan RM15 bilion. Bagaimana Najib dan Kabinet mahu atasi?

"Bagi saya yang perlu dilakukan kerajaan ialah ketelusan dan kebertanggungjawaban kepada rakyat untuk menerangkan kedudukan sebenarnya.

“Kalau perlu, dibentangkan kembali dalam satu sidang Parlimen khas bagaimana kerajaan akan mengatasi ‘defisit hasil’ ini," katanya.

Katanya, penting bagi Putrajaya bersikap telus dalam menguruskan peruntukan bajet agar perbelanjaaan berhemah dapat dilakukan tanpa memberi beban yang besar kepada rakyat.

"Setiap kementerian, khasnya Jabatan Perdana Menteri yang mendapat peruntukan bajet RM19 bilion, mesti menyatakan bagaimana mereka akan lakukan ‘penjimatan dan perbelanjaan berhemah’ atau langkah ‘austerity’ dengan tidak pula menyuruh rakyat 'ikat perut'."

Dzulkefly berkata, rakyat perlu berbelanja bagi menjana ‘permintaan’ isirumah dan memacu pertumbuhan. ~malaysian insider

Baca Seterusnya......

Harga RON95 Sepatutnya RM1.60 Sekarang

Rafizi Ramli

DS Najib Razak tiada alasan tidak turunkan harga RON95 kepada RM1.90. Tanpa subsidi pun harganya sudah RM1.90! Ini buktinya - harga pasaran terkini mengikut formula yang diumumkan Friends of BN - Barisan Nasional

HARGA PASARAN RON95 DUA MINGGU PERTAMA DISEMBER 2014 DI BAWAH RM2 SELITER

Harga pasaran RON95 menggunakan formula yang diumumkan oleh Barisan Nasional bagi dua minggu pertama Disember 2014 menunjukkan bahawa RON95 telah jatuh di bawah paras RM2 seliter, seperti berikut:

Tarikh Harga pasaran sebenar (RM/liter)
1-Dec-14 2.05
2-Dec-14 2.05
3-Dec-14 2.03
4-Dec-14 2.01
5-Dec-14 2.01
6-Dec-14 2.01
7-Dec-14 2.01
8-Dec-14 1.98
9-Dec-14 1.98
10-Dec-14 1.94
11-Dec-14 1.94
12-Dec-14 1.92
13-Dec-14 1.92
14-Dec-14 1.92
15-Dec-14 1.90

Barisan Nasional mengumumkan bahawa harga RON95 bagi sesuatu bulan ditetapkan berdasarkan harga purata harga pasaran RON95 seperti yang ditetapkan oleh formula. Bagi 15 hari pertama Disember 2014, harga purata ini (dikira berdasarkan harga pasaran harian seperti di atas) telah jatuh ke paras RM1.98 liter (tanpa subsidi). Jika subsidi 30 sen seliter dikembalikan seperti yang dituntut oleh KEADILAN, harga RON95 bagi dua minggu pertama secara purata telah jatuh ke paras RM1.68 seliter.

Dalam keadaan harga minyak mentah terus jatuh mendadak minggu ini dan dijangka terus jatuh sepanjang 2015, harga pasaran harian bagi tempoh 16 Disember 2014 hingga 31 Disember 2014 juga akan lebih rendah dari RM1.90 seliter (merujuk kepada harga pada 15 Disember 2014).

Oleh yang demikian, saya memberi amaran kepada Barisan Nasional supaya jangan berdolak dalih untuk segera menurunkan harga RON95 kepada RM1.90 serta merta. Sekiranya harga RON95 yang diumumkan pada 31 Disember 2014 kelak adalah lebih tinggi dari RM1.90 seliter, ini bermakna Barisan Nasional terus memanipulasi harga RON95 dan diesel untuk mendapatkan keuntungan melalui cukai minyak secara tersembunyi.

Sehingga kini, tidak ada seorang pemimpin Barisan Nasional pun yang berani menafikan kenyataan saya sebelum ini bahawa rakyat telah terlebih bayar harga minyak yang lebih tinggi yang dianggarkan RM274 juta dalam tempoh 45 hari sejak 1 November 2014. Mengikut amalan biasa, jumlah ini dikembalikan oleh syarikat-syarikat minyak kepada kerajaan sebagai cukai tersembunyi.

Selagi Barisan Nasional tidak menafikan perkara ini dan menjelaskan mekanisme sebenar siapa yang menyimpan jumlah RM274 juta yang dibayar lebih oleh rakyat ini, selagi itulah rakyat akan terus beranggapan bahawa mereka dicukai secara tersembunyi melalui harga RON95 dan diesel yang lebih tinggi.

Saya mengulangi pendirian bahawa kerajaan wajib mengembalikan subsidi sekurang-kurangnya 30 sen seliter yang akan menyaksikan harga minyak RON95 dalam bulan Januari jatuh ke paras RM1.60 seliter. Penurunan begini selari dengan kejatuhan harga minyak mentah dunia dan harga petrol diesel yang lebih rendah yang dinikmati oleh negara-negara lain.

Saya juga menyeru supaya semua rakyat Malaysia turun ke Dataran Merdeka pada 31 Disember 2014 bermula 9 malam untuk #tuntut #turunhargaminyak kerana harga yang ada sekarang mengutip cukai secara tersembunyi dari rakyat.

RAFIZI RAMLI
Naib Presiden/Setiausaha Agong KEADILAN
Ahli Parlimen Pandan

Baca Seterusnya......

Thursday, December 18, 2014

Pengetahuan secara asas dan secara kasar mengenai politik Malaysia (1MDB-Petronas).


1. Najib mengambil alih Malaysia selepas 1 Perdana Menteri singkat (Paklah), yang mengambil alih negara dari satu Perdana Menteri lama (Mahathir). Tempoh yang lama dan terlalu kuat akan membentuk regimnya sendiri.

2. Malaysia adalah proksi (macai) kuasa besar A. Parti U yang memerintah di Malaysia harus dikekalkan selagi menjamin kesediaannya untuk menjadi proksi. Parti yang berpotensi menggantikan parti U tadi, haruslah dipastikan juga boleh menjadi proksi kuasa besar A. Walaupun bergaduh di arena (demokrasi) tempatan.
 

3. Ketika parti U mengalami kemerosotan sokongan, dan akan kalah jika dibiarkan berterusan; maka kuasa besar A akan menekan parti U untuk proses kesegaran. Kuasa besar mampu membunuh target melalui tragedi kemalangan atau penyakit yang terancang. Ini sangat ditakuti pemimpin. Penyakit takut mati. Ketika itu sentimen Melayu dan Islam (krisis dalaman UMNO. Anwar dipecat oleh UMNO kerana ingkar arahan parti). Perubahan melibatkan kerusi Melayu. Tidak kepada kerusi campuran. Ketika ini Mahathir meletak jawatan dan menyerahkan kepada Paklah (kesegaran Melayu dan Islam). Slogan digunakan ialah Islam Hadhari. Parti U meningkat sokongan. Bagaimanapun, secara dalaman parti U, lamanya Mahathir telah membentuk regimnya sendiri di dalam pelbagai sektor.

4. Paklah menentang (tidak menyambung) beberapa dasar lama regim Mahathir. Bermula dengan jambatan bengkok tambak di Johor. Mahathir menentang. Majoriti pemimpin pembangkang tidak mengetahui apa pun pasal negara kerana mereka berpolitik dari segi populariti isu, keuntungan parti dan agama secara hafal. Tidak mempunyai ideologi. Hanya ganti parti / orang, bukannya sistem. Paklah ada sedikit melawan dengan isu bayaran saguhati kepada Tun Saleh Abas (krisis kehakiman zaman Mahathir yang diapungkan semula).
 

5. Parti U merosot sokongan akibat tentangan regim Mahathir secara dalaman. Kerusi Melayu tidak berubah. Kerusi campuran beralih dengan tinggi. Ini bermakna, tiada masalah untuk sentimen Melayu dan Islam. Cuma ada masalah dengan sentimen pengurusan negara. Kuasa besar A kembali menekan bagi proses kesegaran. Dalam masa yang sama, parti berpontensi menggantikan parti U akan dipastikan pro kuasa besar A sebagai pelan sokongan. Najib mengambil alih. Guna slogan Transformasi.

6. 40% pendapatan negara datangnya dari Petronas. Dari Petronas inilah yang memasuki kantung Khazanah Nasional Berhad (syarikat pengurusan pelaburan milik negara), IPP sebelum TNB dan sebagainya. Mahathir boleh meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri. Tetapi, tidak sebagai pengawal Petronas. Sampai mati. Krisis Najib - Mahathir bermula dari sini. Mahathir ialah penentang utama pembayaran royalti ke Kelantan.

7. Oleh kerana Petronas, Khazanah dan IPP (sebelum TNB) masih berada dalam regim Mahathir, maka; Najib menubuhkan 1MDB pada awal 2009. Berlagak seperti Khazanah. Tetapi tidak melalui Kementerian Kewangan. Hanya secara 'gelap'. Banyak perlaburan dijalankan oleh 1MDB. Satu pun Mahathir tidak lawan. Bila Mahathir tidak lawan, maka ianya tidak popular. Bila Mahathir lawan, maka ianya isu popular. Barulah pembangkang lawan. Lawan bukan kerana ideologi. Tetapi kerana populariti. Bila isu popular, pembangkang parti agama akan mencari dalil yang 'bau-bau bacang' bagi menjadikan isu ini sebagai isu agama.

8. Sehinggalah 16 Jun 2014, parti pro buruh dan pekerja menggerakkan 4 kesatuan utama TNB berdemo bagi menyingkirkan IPP yang mencengkam TNB. Bil elektrik melibatkan kampung dan luar bandar. Kerusi jaminan kuasa Najib. IPP sudah lama menjadi barah dalam parti U dan masyarakat Malaysia kategori pertengahan dan perniagaan. Maka, projek mengambil-alih IPP (penjana regim Mahathir) dilakukan oleh 1MDB. Di sinilah penentangan Mahathir menyala. Najib pula melawan dengan isu projek kad pengenalan Sabah (Anwar dan Mahathir dikatakan dalangnya ketika berada di dalam UMNO).
 

9. Jika sebelum ini kegiatan gelap 1MDB tidak diendahkan Mahathir. Tetapi, apabila usaha membeli 3 janakuasa YTL dan Jimah oleh 1MDB, maka Mahathir mula melawan. Jika ianya berjaya, maka duit Petronas tidak lagi turun ke regim pihaknya. Termasuk duit 12 billion (anggaran tertunggak setakat tahun 2012) royalti Kelantan. Regim Mahathir menyuap maklumat kegiatan gelap 1MDB sebelum ini kepada pemimpin pembangkang. Pemimpin pembangkang dedahkan untuk populariti. Bukan untuk pendidikan kelas ideologi.

10. Maka di sini, kefahaman rakyat anti UMNO / BN dibentuk dalam keadaan yang tidak tepat. 1MDB adalah isu pelaburan judi, isu hutang negara, isu rugi, isu kongsi gelap dan sebagainya. Ianya betul juga, tetapi objektif utamanya disembunyikan.

Semoga bermanfaat. Wallahualam.

Khairul Nizam Bin Abd Ghani
Ahli Perwakilan Negeri Kelantan
Parti Sosialis Malaysia

Baca Seterusnya......

Wednesday, December 17, 2014

Modal Berbayar 1MDB US$1 Juta Tanggung Hutang RM41.9 Bilion? Skandal Terbesar Dana Malaysia? 1MDB Mula Minta Talian Hayat!

Sumber Beritasemasa
Modal Berbayar 1MDB US$1 Juta Tanggung Hutang RM41.9 Bilion. Skandal Terbesar Dana Malaysia? 1MDB Mula Minta Talian Hayat : Sejarah telah membuktikan banyak dana negara diseleweng tanpa rasa bersalah.

Duit beli lembu, buat beli kondo. Ada ditempat lain? Tidak sama sekali, hanya di Malaysia. Itu baru dana sejumlah RM250 juta yang diseleweng. Ini..

Ini tanggungan hutang berjumlah RM42 bilion melibatkan kerajaan Malaysia. Begitu banyak kisah yang “tersepit” dan “terselit” dalam skandal 1MD ini. Sudah tiba masanya satu siasatan menyeluruh perlu dilakukan untuk membuka simpulan itu yang sudah lama diikat rapi oleh kalangan yang berkepentingan.

Terkini, ahli bawahan UMNO (Datuk Paduka Khairuddin Abu Hassan) sudah buat laporan, mengapa melenting yang di atas sana termasuk Tengku Adnan Tengku Mansor?

Ini pelaburan yang telah melibatkan negara dan kerajaan malaysia, jadi rakyat mesti dan berhak untuk tahu.

Sudah elok-elok ada Khazanah Nasional yang menguruskan dana kekayaan negara, ditambah pula dengan beban 1MDB.

Mahu rakyat berdiam lagi…….?

Dan Tokoh Wartawan Negara, Datuk Kadir Jasin mendedahkan maklumat yang diperolehinya mengatakan 1MBD sudah mula memohon Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz supaya bersetuju tempoh pinjaman tidak berbayar (NPL) dipanjangkan dari tiga hingga enam bulan. Mentang-mentanglah Najib Razak Menteri Kewangan. Ermmmm….

Skandal 1MDB (Kerajaan) di Malaysia VS Enron (Swasta) di Amerika?

Cukuplah dengan skandal yang telah mengemparkan dunia umumnya dan negara kapitalis dunia, Amerika apabila syarikat swasta Enron Corporation “jatuh terduduk” di mana telah tercatat sebagai syarikat yang paling bankrap dalam sejarah Amerika untuk dijadikan pengajaran kepada kita semua. Bezanya…

Jikalau 1MDB ini hanya syarikat swasta dan bukannya milik kerajaan malaysia, sudah lama LIQUIDATED oleh bank untuk menampung pinjaman sediaada. Jikalau dapat 10 sen daripada RM1 sudah cukup baik berbanding tidak dapat langsung daripada jumlah yang dibuat pinjaman.

Masalahnya, 1MDB ini guna duit rakyat, duit pembayar cukai, menggunakan dana negara, terbitan bon dan sukuk. Inilah yang disukai bank-bank di Malaysia. Dapat memberikan pinjaman besar kepada kerajaan Malaysia. Walaupun dipanjangkan tempoh pinjamannya? Tetapi risikonya?

Lihat apa yang jadi pada National Feedlot Corporation (NFC). Duit rakyat diberikan kepada keluarga Shahrizat dengan kadar faedah 4%.

Di mana Shahrizat sekarang? Jadi Penasihat Perdana Menteri melibatkan hal ehwal wanita. Tepuk dahi Berita Semasa melihatkan situasi sebegini….

KLIK di bawah ini 2 laporan lengkap Berita Semasa mengenai skandal NFC :


Sudah ada Khazanah, mahu tanggung lagi beban dengan menambah satu lagi beban yang bernama 1MDB :

Melihatkan sitausi sekarang ini, mahu rakyat menjadi penonton sahaja?

P/S : Mentang-mentang duit rakyat. Boleh berbuat sesuka hati? Begitu?
 

Baca Seterusnya......

Kenali rumpai mexico, ulam raja


Walaupun baru-baru ini negara kecoh dengan bahaya rumpai miang mexico, namun ramai mempertikaikan persamaan tumbuhan beracun tersebut dengan ulam raja.

Tumbuhan ulam raja adalah tumbuhan liar dan menjadi tambahan hidangan kepada penggemar ulam yang biasanya dimakan mentah.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Biosekuriti Tumbuhan Jabatan Pertanian Kedah, Ramli Abdul Rahman berkata, masyarakat tidak perlu khuatir kerana rumpai miang mexico atau parthenium hysterophorus mempunyai tiga ciri berbeza dengan ulam raja.

“Cara pertama dan paling mudah untuk membezakan ulam raja dan rumpai beracun itu adalah dari segi bau. Ulam raja mempunyai bau dan rumpai tersebut tidak.

“Selain itu, rumpai miang mexico mempunyai bulu halus di kesemua batang tumbuhan tersebut berbanding ulam raja.

“Orang ramai juga boleh mengenali rumpai miang mexico tersebut melalui bunganya yang berwarna putih krim berbanding bunga ulam raja bewarna merah jambu,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Tambahnya, walaupun kedua-dua tumbuhan tersebut hidup secara meliar di kawasan belukar dan mudah didapati namun tiga perbezaan itu adalah cara mudah untuk mengenali rumput miang mexico tersebut.

“Jangan khuatir, dari jauh kita sudah boleh bau dan melihat bentuk fizikal berbeza antara kedua tumbuhan ini walaupun seakan sama serta dapat mengelakkan alahan akibat rumpai miang mexico itu,” katanya.


Baca Seterusnya......

Thursday, December 11, 2014

Harga minyak jatuh hampir AS$60 setong

Sumber Mkini

Harga minyak jatuh lima peratus pada Rabu 10/12/14, menjadikan minyak mentah Amerika Syarikat terendah dalam tempoh lima tahun dengan harga setong kini hampir AS$60.

Ini berlaku selepas data menunjukkan peningkatan dalam inventori AS dan menteri Arab Saudi pula menegaskan tiada rancangan untuk memotong pengeluaran, lapor Reuters.

Albab Aklaken · Top Commenter FB

Nampaknya rakyat bagi subsidi kpd kerajaan dan pengusaha minyak agar untung mereka kekal. Spatutnya harga minyak dah bwh 2 hinggit. Tunggu Hassan Malik dan generasi anthropology Ahmad Maslan buat hujah.

Baca Seterusnya......

Wednesday, December 3, 2014

Bajet Universiti 2015 Dipotong RM1.046 Bilion (12.36%). Kenaikan Yuran IPTA Naik 2015? Apa Kata Pensyarah, Pelajar, Ibubapa?

Sumber beritasemasa.com

 kenaikan yuran 2015
Bajet Universiti 2015 Dipotong RM1.046 Bilion (12.36%). Kenaikan Yuran IPTA Naik 2015? Apa Kata Pensyarah, Pelajar, Ibubapa? : Jikalau bajet pendidikan untuk IPTA bagi tahun 2014 sekitar RM 9,146,244,142. (RM9.146 bilion), tetapi bagi tahun 2015 depan berdasarkan pembentangan Bajet 2015 Malaysia sebelum ini kerajaan terpaksa potong bajet pendidikan untuk IPTA sebanyak RM1,046,630,000 (RM1.046 bilion) iaitu bersamaan dengan 12.36% daripada jumlah yang pernah diterima IPTA di Malaysia bagi Bajet 2014. Apa sudah jadi?

Sektor pendidikan adalah pelaburan terbaik bagi sebuah pembangunan negara. Mengapa pula sektor pendidkan tinggi negara terpaksa “dirompak dananya”. Adakah ini satu lagi projek penjimatan yang cukup radikal menjelang tahun 2015 kelak?

Peruntukkan yang pernah diberikan sepanjang tahun 2014 sejumlah RM9 bilion bukanlah satu angka yang besar bagi pendidikan tinggi di Malaysia. Bertambah teruk lagi apabila jumlah bajet terpaksa dikurangkan lagi.


Senarai Universiti IPTA Yang Dipotong Bajet Tahun 2015?

        -Bajet Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) – Potong 35.36%
        -Bajet Universiti Malaysia Kelantan (UMK) – Potong 35.08%
        -Bajet Universiti Teknologi Malaysia (UTM) – Potong 23.78%
        -Bajet Univerisiti Kebangsaan Malaysia (UKM) – Potong 17.34%
        -Bajet Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) – Potong 16.51%
        -Bajet Universiti Sains Malaysia (USM) – Potong 13.88%
        -Bajet Universiti Malaya (UM) – Potong 11.11%
        -Bajet Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) – Potong 19.17%
        -Bajet Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) – Potong 13.62%
        -Bajet Universiti Utara Malaysia (UUM) – Potong 9.33%
        -Bajet Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) – Potong 8.06%
        -Bajet Universiti Teknologi Mara (UITM) – Potong 2.55%


Anda boleh semak senarai penuh seperti di bawah ini yang diperolehi semasa sesi perbahasan Kementerian Pendidikan di Dewan Rakyat baru-baru ini :-Berdasarkan semakan Berita Semasa, jumlah pelajar yang yang masuk belajar di IPTA terus meningkat seramai 39,999 pelajar iaitu bersamaan dengan 8.03%
-Dalam pada masa yang sama IPTA terpaksa berdepan dengan masalah dana yang terus dipotong daripada kerajaan Malaysia

Jadi apa agaknya pilihan yang ada pada pihak universiti?

-Kenaikan yuran universiti naik 2015 melibatkan 538,077 mahasiswa dalam IPTA seluruh Malaysia? Atau….

-Bajet penyelidikan dan pembangunan universiti (R & D) seperti geran R&D dan perkhidmatan pembelajaran (seperti peralatan makmal sains, jurnal sains dalam perpustakaan, lesen perisian komputer) terpaksa dipotong. Atau…

-Atau kedua-duanya sekali.

Dijangkakan kenaikan yuran universiti naik 2015 (melibatkan yuran bukan akademik seperti yuran asrama, yuran pendaftaran dan fi perkhidmatan) akan berlegar sekitar 18%-20% bagi menampung jumlah kenaikan kemasukan pelajar dan bajet IPTA yang dikurangkan

Sedang dalam negara kita mengejar status negara berpendapatan tinggi, bajet IPTA terus “dirompak“. Sedangkan pendidikan tinggi universiti adalah antara batu loncatan yang cukup penting dan merupakan sektor yang cukup kritikal bagi menjayakan hasrat kerajaan Malaysia menjelang tahun 2020.

Jikalau kerajaan Malaysia sanggup mengambil risiko melabur sehingga menangung hutang sejumlah RM42 bilion berserta kerugian tahunan sejumlah RM668.55 mengapa kerajaan tidak berani melabur dalam sektor pendidikan tinggi negara sehingga sanggup mengurangkan belanja sejumlah lebih RM1 bilion?

Baca Seterusnya......

Fatihah dan Minda

Sumber isuhagat1.blogspot


Sila ambil sebatang jarum, pegang di jari kanan anda. Cari benang cuba masukan benang kedalam lubang jarum tersebut.Boleh? Tentu tiada masalahkan?

Sekarang keluarkan benang dari lubang jarum tersebut. Masukan kembali benang kedalam lubang jarum tersebut. Sekarang cuba perhatikan nafas anda. Apakah sewaktu anda memasukan benang kedalam lubang jarum tersebut nafas anda menjadi perlahan atau anda menahan nafas anda sebentar tanpa anda sedari.? . Saya percaya anda akan menahan nafas atau setidaknya anda bernafas dengan sangat perlahan dan lembut sekali sewaktu anda memasukan benang kedalam lubang jarum tersebut.

semakin anda memperlahankan nafas anda anda semakin mudah berkosentrasi memasukan benang kedalam lubang jarum tersebut.Nafas mempunyai hubungan yang sangat erat dengan aktiviti minda. Semakin perlahan nafas anda semakin perlahanlah gelombang otak anda. Maka semakin mudah anda mencapai gelombang alpha. Alpha merupakan sebuah keadaan gelombang minda yang sangat tenang.Ketenangan itu merupakan syarat yang paling di galakan dalam membaca ayat suci.

Hari ini saya ingin memasukan "benang" Al Fatihah kedalam "Lubang Jarum" Hati anda. Mari kita sama lakukan bersama agar "jarum hati" anda sentiasa tajam dan mudah menembusi hijap zulmah yang bersarang dalam fikiran anda.

Latihan

Duduk dengan nyaman dan selesa, anda boleh lakukan di atas kerusi atau bersila di atas lantai.

1.Tarik nafas melalui hidung,lepas nafas perlahan lahan melalui mulut.Lakukan 37 kali. ( merupakan pusingan nafas dari Beta Ke Alpha). Jangan di bayangkan apa-apa pun termasuk kalimah atau pun cahaya , sebab visualisasi merupakan permainan minda juga. Anda tetap tidak dapat menembusi hijap minda.

2. Sebut kan kalimah allah dari halkum anda. Hubungan antara buah halkum dengan fikiran sangat berkaitan antara satu sama lain.

3. Arahkan kalimah tersebut pada dua jari di atas susu kanan anda. Ingat suara zikir anda harus berasal dari suara hati anda. Persoalanya manakah suara hati dan manakah suara fikiran anda?. Saya tinggalkan persoalan ini tanpa saya menjawabnya. Saya akan menjawapnya pada perengan yang seterusnya. Teruskan bersuara dengan lafas Allah. Arahkan suara tersebut dari buah halkum anda kemudian suara tersebut menuju pada 2 jari di atas susu anda. Ucapkan berulang ulang, paling sedikit 100x ulangan.Ingat hanya suara bukan bayangan kalimah atau cahaya yang anda ciptakan dari fikiran anda.

4. Kemudian sila tungkatkan lidah anda di atas lelangit mulut anda. Ucapkan kalimah tersebut dengan lidah di tungkatkan di lelangit mulut anda. Nah disini anda dapat merasakan perbezaan suara yang keluar tersebut. Suaranya lebih lembut dan lebih jelas sebutanya. lebih mantap sebutanya.Inilah suara awal yang kita pancing dari hati nurani anda. Ulangi sebanyak 100x lagi sehingga anda berada 1/2 di tubuh anda dan separuh lagi berada di dalam hati anda. Ulangi lagi proses ini sehingga fikiran dan diri anda berada 100% dalam jiwa dan hati anda. Bila berada disini ciptakan "anchor" untuk diri anda dengan cara berdoa" ya allah setiap kali hamba mu berzikir "Allah" saya berada dalam keadaan ini 100x kali ganda lebih cepat dan semakin dekat dengan mu ya Allah"

5. Mulalah membaca Alfatihah dengan menggunakan suara hati anda, dengan cara menungkat lidah di atas lelangit mulut anda. Anda akan merasakan sesuatu yang sangat luar biasa tentang Kehebatan Al Fatihah ini. Dengan Izin Allah. wasalam.

Baca Seterusnya......

Guan Eng bogelkan pejuang hidup melayu - Kaki rembat tanah org kampung rupanya


GEORGE TOWN, 3 SEPTEMBER: Kerajaan UMNO-Barisan Nasional telah menjual sebanyak 980 ekar di Tanjung Tokong, 325 ekar di Lebuhraya Jelutong dan 750 ekar di Batu Kawan kepada Abad Naluri Sdn Bhd.

Demikian kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam kenyataan medianya hari ini; sambil menyebut bahawa penjualan tanah oleh Pakatan Rakyat tidak mampu menyaingi kehebatan UMNO-BN menjual tanah.

Menurut beliau, UMNO-BN Pulau Pinang sengaja membesarkan isu penjualan tanah sebanyak 1.1 ekar di Jalan Zainal Abidin. Pada masa yang sama UMNO Barisan Nasional enggan memberikan penjelasan ke atas keuntungan sebanyak RM5 juta yang telah dikaut oleh pemimpin-pemimpin UMNO pada tahun ini dalam masa tiga setengah bulan menjadi ‘broker tanah’ bagi 31 pemilik tanah Melayu di Batu Kawan.

Guan Eng dalam kenyataannya juga memberitahu, UMNO Barisan Nasional telah menjual tanah utama di Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi dan tanah tebusguna Lebuhraya Jelutong pada harga RM20 sekaki persegi.

Tambah Ketua Menteri Pulau Pinang ini lagi, penjualan secara tender terbuka oleh kerajaan negeri pimpinan Pakatan rakyat terbukti berjaya mendapat harga yang paling tinggi melebihi harga pasaran.

“Sebaliknya penjualan tanah yang dilakukan oleh UMNO Barisan Nasional tidak begitu”.

“Perjanjian penebusguna dan memajukan Tanjong Tokong yang bertarikh 1990 dan 1999, pemaju hanya diberi hak untu menebusguna dan memajukan sebanyak 980 ekar tanah dipersisiran Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi.” Kata Guan Eng.

“Lebuhraya Jelutong pula, dibawah perjanjian bertarikh 1997, 2002 dan 2003, pihak pemaju diberi hak untuk menebusguna sebanyak 325 ekar tanah sebagai gantian untuk pembinaan Lebuhraya Jelutong dengan kos anggaran RM300 juta dan bayaran RM25.4 juta. Dalam erti kata lain, jumlah kos RM325.4 juta untuk 325 ekar tanah”. Jelas Guan Eng dalam kenyataannya.

Jumlah ini bersamaan dengan RM1 juta seekar ataupun RM20 sekaki persegi, pemaju boleh membayar RM25.4 juta dalam jangka masa 10 tahun dari 2005 hingga 2015.

Guan Eng turut mengulas bahawa, pemimpin Barisan Nasional, termasuk Pengerusi BN Teng Chang Yeow, enggan memberi penjelasan tentang keuntungan RM5 juta yang dikaut oleh pemimpin UMNO sebagai broker tanah atau kenapa tanah negeri dijual dengan begitu murah semasa mereka masih berkuasa.

“Jika pemimpin-pemimpin BN boleh menjual tanah dengan begitu murah semasa berada di tampuk kuasa, apakah mereka tidak akan melakukannya lagi sekiranya kembali berkuasa?” ujar Guan Eng. – Roketkini.com

Baca Seterusnya......

AWAS: Berhati-hati Jika Ingin Membeli Ketam ,Jangan Tersalah Pilih Seperti Di Bawah

Sumber kachipemas.blogspot

Berhati-hati ketika anda membeli ketam pada sekarang ini kerana dipercayai terdapat laporan yang mengatakan terdapat lubang jarum di abdomen ketam kerana di khuatiri telah disuntik dan dicucuk dengan air untuk mengekalkan kesegaran dan meningkatkan berat ketam.

Hai macam-macam teknik nak menipu sekarang ini.


Baca Seterusnya......

Tuesday, December 2, 2014

Rafizi: Pengiraan Harga Petrol RON95, RON97 Dan Diesel Tidak Telus Dan Tidak Selari Dengan Harga Pasaran Dunia

Sumber HARAKAHDAILY

RAFIZI Ramli, Ahli Parlimen Pandan mendedahkan bahawa pengiraan harga petrol RON95, RON97 dan diesel tidak telus dan tidak selari dengan harga pasaran dunia.

Dalam kenataan medianya, beliau mendedahkan bahawa harga rujukan minyak mentah Brent pada hujung minggu lepas mencecah USD68 setong yakni harga sepatutnya sekitar RM1.70.

Berikut kenyataan penuh Rafizi.

Pengumuman harga baru tanpa subsidi bagi RON95, RON97 dan diesel bermula 1 Disember 2014 membayangkan harga petrol dan diesel akan terus dimanipulasi oleh Barisan Nasional dan menjadi beban utama rakyat di masa akan datang. Walaupun Dato’ Seri Najib Tun Razak menggunakan alasan harga yang dibayar oleh rakyat sekarang adalah mengikut harga pasaran, perbezaan di antara harga pasaran dan harga yang ditetapkan Barisan Nasional adalah terlalu ketara.

Harga rujukan minyak mentah Brent di hujung minggu lepas telah mencecah USD68 setong, iaitu penurunan sebanyak 35.2% dari harga sebelum kejatuhan pasaran minyak mentah iaitu sekitar USD105 setong. Harga purata minyak mentah Brent sepanjang bulan November 2014 ialah sekitar USD76 setong, iaitu penurunan sebanyak 27.6% dari harga sebelum kejatuhan pasaran minyak.

Harga rujukan minyak mentah Brent ini menentukan harga rujukan produk petroleum RON95, RON97 dan diesel yang didagangkan di Singapura dan digunakan sebagai asas menentukan harga petrol dan diesel di negara ini. Oleh itu, jika harga rujukan minyak mentah Brent telah jatuh di antara 27% hingga 35%, sudah tentu penurunan RON95, RON97 dan diesel juga adalah dalam lingkungan yang tidak banyak berbeza dari itu.

Malangnya, pengumuman Barisan Nasional menetapkan harga RON95 hanya turun 1.7%, RON97 hanya turun 3.5% malah diesel pula naik 1%. Rakyat tertanya-tanya kenapa ada jurang yang begitu besar di antara harga rujukan di pasaran dunia dan harga yang ditetapkan Barisan Nasional di Malaysia walaupun kononnya harga itu ditetapkan mengikut harga pasaran dunia.

Keadaan ini berpunca dari kaedah penentuan harga yang tidak telus dan memasukkan formula yang menjamin keuntungan syarikat minyak seperti yang saya nyatakan sebelum ini. Bagi setiap liter RON95 contohnya, Barisan Nasional menjamin keuntungan dan kos dibayar-balik (cost reimbursement) kepada syarikat minyak sebanyak 30 sen.

Oleh yang demikian, KEADILAN mendesak supaya Kerajaan Persekutuan menyiarkan setiap minggu secara terperinci harga rujukan RON95, RON97 dan diesel di pasaran dunia yang menggunakan harga terbitan MOPS (Means of Platts Singapore) serta kos-kos lain yang dimasukkan di dalam perkiraan menentukan harga pasaran Malaysia bagi RON95, RON97 dan diesel. Hanya dengan ketelusan sebegini Barisan Nasional boleh mengenepikan pandangan serong rakyat bahawa ia mengambil keuntungan dengan menetapkan harga minyak yang lebih tinggi kepada rakyat walaupun harga pasaran dunia telah jatuh menjunam.

Pada masa yang sama, KEADILAN juga telah menubuhkan pasukan sendiri untuk memantau harga pasaran RON95, RON97 dan diesel untuk memastikan harga pasaran di Malaysia adalah selari dengan harga pasaran dunia. KEADILAN akan mendedahkan secara terperinci harga pasaran rujukan MOPS serta kos-kos lain yang dijamin oleh Kerajaan Persekutuan pada setiap minggu untuk membolehkan rakyat mendapatkan harga minyak terbaik.

Perbezaan harga yang ketara ini (iaitu penurunan 2% di Malaysia berbanding kejatuhan 28% hingga 35%) juga menimbulkan tanda tanya sama ada Barisan Nasional akan mengenakan cukai petrol secara senyap-senyap seperti yang berlaku sepanjang bulan November 2014.

Kenyataan Dato’ Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan pada 31 Oktober 2014 yang disiarkan BERNAMA secara jelas menyebut bahawa jika harga minyak mentah dunia jatuh ke harga di bawah USD75 setong, harga petrol RON95 sepatutnya menjadi sekitar RM1.72 seliter. Menurut beliau, pada ketika itu Kerajaan Persekutuan boleh membuat keputusan sama ada mengenakan cukai petrol untuk mengekalkan harga yang lebih tinggi.

Pada ketika ini, harga minyak mentah dunia telah pun jatuh ke paras USD68 setong. Malah, harga rujukan purata minyak mentah bagi November 2014 dianggarkan sekitar USD76 setong. Mengikut kenyataan Dato’ Ahmad Maslan sendiri sebulan yang lepas, harga RON95 yang lebih selari dengan harga pasaran sepatutnya adalah RM1.72 seliter, bukannya RM2.26 seperti yang diumumkan semalam.

Oleh hal yang demikian, saya akan terus berkempen supaya harga minyak diturunkan melalui kempen #turunhargaminyak. Sementara menunggu demonstrasi yang telah diumumkan pada 31 Disember 2014 ini, KEADILAN akan membantu rakyat dengan mengumumkan setiap minggu harga pasaran RON95, RON97 dan diesel mengikut harga pasaran antarabangsa untuk mengelakkan Barisan Nasional mengambil kesempatan mencukai rakyat melalui cukai petrol secara senyap-senyap seperti yang telah berlaku sejak sebulan lalu.

Baca Seterusnya......

Hutang Kerajaan Malaysia Disember 2014 (RM763 Bilion). Ringgit Malaysia Terus Jatuh Teruk (US$1=RM3.42). Malaysia, Negara Membangun Paling Terjejas di Asia.

Sumber Berita Semasa

hutang kerajaan
Hutang Kerajaan Malaysia Sehingga Disember 2014 (RM763.158 Bilion). Ringgit Malaysia Terus Jatuh Teruk (US$1=RM3.42) : Jikalau sesiapa yang ada beli barang di Siam, peniaga Siam pun sudah tidak mahu menerima duit Ringgit Malaysia (RM). Masakan tidak, jikalau dahulu Ringgit Malaysia dilihat “lebih mewah” di mata peniaga Siam. Sekarang ini tidak lagi….

Ini kerana nilai matawang Baht lebih tinggi daripada Ringgit Malaysia (RM). Jikalau bekeras juga mahu membayar dalam RM, harga barang yang dijual terpaksa dinaikkan sedikit nilainya bagi mengimbangi kadar tukaran asing kepada mereka.

Nilai matawang Asia termasuklah di negara Malaysia terus menjunam untuk bulan yang ketiga.

Kajian yang dilakukan oleh Merrill Lynch, Bank of Amerika melalui pakar ekonomi mereka, Dr. Chua Hak Bin yang berpengkalan di negara Singapura memberitahu disebalik trend harga minyak dunia turun sekarang ini, negara seperti Korea Selatan, Thailand begitu juga dengan negara Filipina cukup beruntung apabila perkembangan ekonomi di negara-negara ini cukup memberangsangkan.

Harga Minyak Dunia Jatuh : Malaysia VS Filipina VS Korea Selatan VS Singapura

Lagi Hasil Laporan Bank Of America

-Harga minyak dunia turun 10% contohnya, pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bagi negara Thailand dan Korea Selatan telah naik 45 mata asas
       
-Harga minyak dunia turun 10% contohnya, Filipina pula berjaya mencatatkan kenaikan 30 mata asas
       
-Ekonomi Korea Selatan akan catat kadar kenaikan terpantas sejak tahun 2011 iaitu 3.5% (2014) dan 3.6% (2015)
       
-KDNK Thailand dijangka naik 4% pada tahun 2015
       
-Malaysia? Malaysia yang memegang status sebagai negara pengeksport minyak merupakan satu-satunya negara membangun di Asia dan negara di Asia Tenggara yang paling terjejas teruk disebalik harga minyak dunia turun

Di bawah ini Berita Semasa telah sertakan sebagai rujukan untuk anda bagi tukaran matawang asing melibatkan kadar tukaran matawang asing bagi negara Singapura, Thaialnd, Filipina, Vietnam dan Korea Selatan.

Mengapa negara seperti Thailand, Korea Selatan dan Filipina yang beruntung disebalik harga minyak dunia turun?

Kadar Tukaran Asing Berbanding Ringgit-Sila Click.

Banyak negara-negara di Asia yang merupakan pengimport bersih minyak pada skala yang besar. Sudah pastinya harga minyak dunia turun memberikan manfaat yang cukup besar untuk negara mereka.

hutang negara
Berdasarkan semakan Berita Semasa kadar tukaran asing matawang Malaysia kepada USD begitu membimbangkan. Ini kerana dalam tempoh sekitar 4 tahun terakhir kadar tukarang matawang ringgit Malaysia telah mencatat trend penurunan terbesar sejak 15 Februari 2010.

Ini semua ada kaitan dengan pendapatan minyak yang semakin berkurang semenjak penurunan harga minyak dunia yang begitu mendadak sehingga telah mencecah ke paras trendah US$70 setong sekaligus kebolehmampuan kerajaan Malaysia mengurangkan hutang negara yang terus melonjak tinggi sekarang ini menyebabkan kebimbangan yang berterusan terhadap pasaran sedia ada.
hutang malaysia
Keputusan OPEC yang terus berdegil untuk mengurangkan bekalan minyak mentah dunia menyebabkan kerajaan Malaysia di bawah pimpinan kerajaan Malaysia “pening kepala” sekarang ini.

P/S : Nasihat Berita Semasa kepada diri kami sendiri dan juga anda semua rakyat Malaysia “sediakan payung sebelum hujan“

Baca Seterusnya......