Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Friday, March 21, 2014

MH370 : Kapal Norway Yang Pertama Tiba Di Lokasi Objek Dikesan Satelit Australia

Kapal Norway, St Petersburg, yang pertama tiba di lokasi imej dikesan satelit Australia, Khamis. -foto EPA

Sebuah kapal Norway, St Petersburg, pada hari Khamis tiba di kawasan Lautan Hindi, lokasi kemungkinan terdapatnya serpihan pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang, kata syarikat perkapalan Hoeeg Autoliners.

"Kapal itu telah tiba di lokasi berkenaan untuk mengambil bahagian dalam usaha pencarian," kata jurucakap syarikat Norway itu, Cecilie Moe, kepada AFP.


Kawasan Carian Lebih Hampir Dengan Antartika Berbanding Australia - Wartawan ABC News [Gambar fail pesawat Poseidon P-8A. -foto EPA]

Ekoran laporan terkini Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia bahawa dua objek telah dikesan di selatan Lautan Hindi yang satu daripadanya dianggarkan bersaiz 24 meter, operasi mencari dan menyelamat akan diteruskan.

Wartawan ABC News, David Wright secara eksklusif dibenarkan mengikuti penerbangan pertama di kawasan carian dan beliau menyifatkan zon dengan keluasan 6,598 kilometer persegi itu lebih dekat dengan Antartika berbanding Australia.

"Anak kapal yang menjalankan usaha carian berteknologi tinggi ini menjelajah ke 4,100 batu persegi laut terbuka yang lebih hampir dengan Antartika berbanding Australia..." David menulis di Twitter mengenai pengalamannya.

"Malangnya perjalanan 9 jam kami di atas kapal P8, termasuk 3 jam pencarian intensif TIDAK menemui sebarang bukti serpihan."

David yang kecewa dengan pencarian itu tidak dapat membuat banyak laporan, secara kesimpulannya.

"Tiada apa-apa hasil hari ini - kecuali kapal pengangkut dan 2 kumpulan ikan lumba-lumba.

Mereka akan keluar semula esok. Bersemangat untuk memberikan jawapan kepada keluarga yang terlibat."

Pencarian pesawat hilang memasuki hari ke-13 dengan usaha diarahkan semula ke lokasi yang terletak lebih kurang 2,500 kilometer di barat daya Perth selepas Australia mengumumkan bahawa dua objek telah dikesan.

Walaupun mendapat perkembangan terbaharu itu, pegawai penyiasat menekankan bahawa adalah sukar untuk menemui objek itu di Lautan Hindi yang luas dan ia mungkin tidak berkaitan dengan MH370.

0 comments: