Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Wednesday, January 19, 2011

Adakah Badan Kamu Mengandungi Kandungan Asid yang Tinggi?

Diet yang seimbang biasanya mengandungi 30-36% makanan pembentuk asid dan 60-65% alkali.


Tertinggi Alkali
Beans String, Banana speckled, Dandelion greens, Dates, Figs, Prune, Raisins

carrots.jpg

Tinggi Alkali
Almonds, Avocado, Banana, Bean Fresh, Blackberries, Carrot, Chives, Cranberries, Grapes Sour, Kale, Peach dried, Spinach

melon-watermelon

Beralkali
Agar2, Apple & Fresh Apple Cider, Apricot fresh, Bamboo shoots, Bean snap, Beans sprouted, Berries most, Blueberries, Cabbage, Cherries, Chestnuts, Coconut Milk, Corn fresh & sweet, Cucumbers, Garlic (bawang putih), Ginger root, Grapefruit, Guava, Lemon & Peel, Mango, Melons, Susu mentah

Sangat Berasid
Alcohol, Barli, Bread, Caffeine, Kopi, Corn, Custards, Drugs, Ginger (preserved), Honey, Oatmeal
Peanuts, Semua jenis nasi, Soy Bread, Soy noodles, Spaghetti, Sugar Cane, Tembakau
how to store asparagus
















Acid

Asparagus, Beans dried, Kelapa kering, Egg yolk, Fruit Jellies (Jams Canned), Grapes Sweet, Produk susu yg telah dipasteurized, Milk Products, Dry Peas, Tofu fries, Water-chestnuts.

Margarine

Asid-asid Lemak
Butter cream, Margarine

ACIDOSIS
Ia bukanlah penyakit yang spesifik. Ia adalah keadaan am darah dan merupakan punca kepada banyak penyakit seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, kanser, tumor dan banyak lagi. Ramai orang tidak menyedari keadaan ini malah tidak tahu keadaan darah yang sebegini.

Semua makanan semulajadi mengandungi asid dan elemen pembentuk alkali. Dalam keadaan tertentu elemen pembentuk asid menguasai keadaan dan dalam lain keadaan pula elemen-elemen pembentuk alkali menguasai keadaan.

Secara biokimia, bahan organik dalam makanan tidak meninggalkan residue asid atau alkali dalam badan. Bahan-bahan tidak organik (sulfur, fosforus, potasium, natrium, magnesium and kalsium) adalah bahan yang menentukan keasidan atau kealkalian bendalir di dalam badan. Makanan yang kaya dengan elemen-elemen pembentuk asid adalah dipanggil makanan pembentuk asid dan begitu juga sebaliknya untuk alkali.

Keadaan berasid ini boleh melemahkan tindakan saraf manakala kealkalian meransang tindakan saraf. Seseorang yang mempunyai keadaan keasidan dan kealkalian yang seimbang dapat berfikir dan bertindak dengan baik.

Merancang pemakanan yang seimbang dapat membantu mengekalkan keseimbangan pH dalam makanan. Walau bagaimanapun ia tidak akan menghasilkan keputusan dalam 1 atau 2 hari. Ia mengambil masa yang agak panjang sebelum kesannya dapat dilihat. Mandi sejuk boleh membuatkan darah menjadi beralkali manakala mandi panas boleh menyebabkan darah bersifat asid.

Jika darah menyebabkan penghasilan keadaan-keadaan berasid yang terlalu banyak maka badan kita akan menempatkan lebihan-lebihan sebatian asid ini ke tempat-tempat lain dalam badan kita supaya darah kita dapat mengekalkan keadaan yang beralkali itu.

Sekiranya proses ini terus berlaku maka tempat-tempat tadi akan menyebabkan keasidan meningkat dan kematian sel-sel. Sel-sel yang mati ini pula akan bertukar menjadi asid.

Walau bagaimana pun sebahagian sel-sel ini dapat menyesuaikan diri dengan keadaan seperti yang dinyatakan di atas. Dalam lain kata, sel-sel ini tidak mati tetapi akan menjadi sel-sel yang 'abnormal'. Sel-sel ini dipanggil 'malignant cells'. Ini adalah kanser dan kanser ini akan berkembang dengan terus meningkatkan keasidan dalam badan. Ini juga akan meningkatkan bilangan sel-sel darah putih dan mengurangkan sel-sel darah merah. Inilah permulaannya leukemia.

0 comments: