Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Tuesday, September 3, 2013

Resipi Mee Kari Kapitan

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Mee Kari Kapitan. Resipi Mee Kari Kapitan ni adalah antara hidangan yang sedap makanan menu minum petang. Cubalah Resipi Masakan ini..

Penyediaan: 25 minit | Memasak: 25 minit   
50 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 10-12 orang

Bahan-bahan:
3 sudu besar serbuk kari ayam
Santan (1 1/2 biji kelapa)
Air asam jawa

Bahan dikisar:
15 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
10 biji buah keras
8 tangkai cili merah

Bahan hiris:
4 batang serai
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 batang bunga kantan

Bahan mee:
2 bungkus mi kuning (celur)
3 keping kek ikan
1 paket bebola ikan
500 gm isi ayam
6keping fucuk (potong 4)
150 gm isi kerang
Sedikit kacang panjang (hiris)

100 gm taugeh (celur)
100 gm sawi (celur)
2 keping tauhu (goreng)
3 sudu besar cili kering kisar
3 biji telur (rebus)
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Limau nipis

Cara menyediakan:
1. Gaul bahan kisar kecuali cili kering bersama serbuk kari, bahagi kepada dua bahagian, satu untuk ditumis dan satu lagi perapkan bersama isi ayam.
2. Panaskan periuk dan tumis bahan hiris kecuali bunga kantan hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sebahagian dari rempah kari yang telah dicampur dengan bahan kisar.
4. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.
6. Kacau sebentar dan masukkan isi ayam yang telah diperap dengan separuh bahan kisar tadi.
7. Setelah itu masukkan santan, kek dan bebola ikan, fucuk, kerang dan tauhu.
8. Kemudian bubuh garam, dan biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan kacang panjang.

0 comments: