Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Wednesday, June 30, 2010

Perlukah DiMansuhkan UPSR,PMR ?

Oleh IZMAS

KEMENTERRIAN Pelajaran dikatakan sedang mencadangkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pernilian Sekolah Rendah (PMR) dimansuhkan bagi membolehkan pelajar di negara ini mendudukki hanya satu peperiksaan awam sepanjang 11 tahun persekolahan.

Cadangan itu bertujuan mengubah sistem peperiksaan negara yang kini terlalu berorentasikan peperkisaan menyebabkan matlamat melahirkan modal insan serba boleh dan mempunyai keterempilan tinggi sukar dicapai.

Menurut Kementerian, jika terlalu menjurus kepada peperiksaan, ia akan menyebabkan matlamat ke sekolah untuk menuntut ilmu lebih yang lebih kreatif dan menambah pengetahuan secara lebih holostik tidak akan tercapai sepenuhnya. Kementerian berpandapat, cadangan mengekalkan satu peperiksaan saja juga berkaitan dengan langkah kementerian untuk mengubah sistem pendidikan dan mengubah bentuk kokurikulum pada peringkat sekolah.

Menteri Pelajaran juga Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sistem pendidikan yang cenderung kepada peperiksaan menyebabkan guru terlalu fokus untuk mencapai kecemerlangan peperiksaan dan pelajar pula terlalu menumpukan usaha cemerlang dalam peperksaan awal perseolahan saja tanpa memperduli kegiatan lain yang juga penting seperti sukan dan kegiatan berpesatuan yang boleh membina watak individu yang berjaya.

Kata beliau lagi, kedu-dua peperkisaan mungkin boleh diteruskan tetapi bukan lagi berstatus peperiksaan awam seperti sekarang, sebaliknya dijadikan pernilaian pencapaian pelajar pada peringkat sekolah saja. Menurut Muhyiddin, kementerian sedang menimbangkan sama ada mengekalkan atau perlu hanya ada hanya satu saja peperiksaan awam contohnya SPM dan menghapuskan PMR dan UPSR.

Cadangan kementerian mendapat rekasi positif dari banyak kalangan pendidik dan proffesional Melayu. Namun, tidak kurang juga skeptikal dan mempertikai adakah wajar kedua- dua peperkisaan UPSR dan PMR dihapuskan atau hanya mengenepikan UPSR saja dan mengekalkan PMR dan SPM sebagai peperkisaan teras yang diberi perhatian dan diutamakan.

Penulis berpandapat, PMR boleh dimansuhkan tetapi UPSR dan SPM perlu dikekalkan kerana pernilaian murid sebelum memasukki alam persekolahan perlu melalui dua alam persekolahan yang perlu dinilai sewajarnya; rendah dan menengah. PMR boleh dketepikan kerana ia boleh dimasukkan dalam pernialaian sekolah menengah yang boleh dinilai terus dalam SPM saja.

Di Singapura PMR tidak diperkenalkan dan murid-murid di Tingkatan Tiga terus mengambil Sijil Pelajaran Singapura atau peperiksaan O Level (sama seperti SPM) di Tingakatan Empat (di sana dipanggil Menengah Empat. Tetapi UPSR dimestikan untuk mengasingkan murid-muird yang cemerlang dengan murid-murid yang kurang pandai.

Di sini, PMR seharusnya dikekalkan kerana sistem pelajaran dan tahap persekolahan murid di peringkat rendah adalah berbeza dengan tahap persekolahan menengah yang perlu diperhatikan dan diasingkan kebolehan murid-murid itu mengikut kelulusan PMR mereka. Murid-muird yang ingin memasukki sekolah menengah harus dinilai sewajarnya sebagai perkiraan awal kebolehan murid yang benar-benar cemerlang dan layak dengan murid-murid yang kurang cemerlang untuk memasukki asrama penuh atau sekolah berpresitej.

Jika tiada UPSR, dikhuatiri murid yang cemerlang masih duduk dalam darjah yang sama bersama murid yang kurang cemerlang kerana tiada pernilaian wajar yang membezakan kebolehan mereka. Dengan adanya UPSR, murid yang pandai boleh terus meneruskan pelajaran di sekolah asrama penuh atau Maktab Sains Mara atau sekolah ternama yang bertradisi bagi meneruskan pendidikan mereka dalam suasana kelas menengah yang kompetitif. Pelajaran di peringkat sekolah menengah pasti berbeza dengan sistem persekolahan di peringat rendah yang umumnya lebih rendah dan kurang mencabar. JIka tiada pernilaian peperiksaan sekolah rendah, murid-murid yang pintar tidak berpeluang belajar di sekolah berperisiitej atau maktab ternama kerana mereka tidak melaluli UPSR untuk menilai kebolehan dan prestasi sebenar mereka dalam persekolahan di peringhat rendah.

Cadangan supaya diwujudkan peperiksaan dalaman sekolah bagi menilai sendiri murid-murid dengan memansuhkan UPSR sukar diterima kerana pernilaian setiap sekolah pasti berbeza dengan pernialain umum kementerian yang lebih diakui dan muktamad. Ia juga menimbulkan kekeliruan kerana sistem itu dinilai dalaman oleh guru besar dan kalangan guru sekolah yang diragui kebolehan dan kewajaran nilaian mereka. Adalah lebih baik kementerian saja yang mengendalikan peperiksan di semua sekolah dikenal dengan nama UPSR atau SPM saja.

Tujuan kementerian menghapuskan UPSR atau PMR dengan matlamat mengubah sistem pendidikan dari yang berorentasikan peperiksaan dan hafalan kepada sistem persekolahan yang boleh melahirkan murid yang kreatif dan modal insan yang berkualiti sebenarnya boleh dilaksankan dengan memperkenalkan beberapa subjek baru tertentu yang menjurus kepada melahirkan insan yang kreatif. Contohnya mereka diperkenalkan mata pelajaran yang menekankan mereka supaya lebih berkebolehan mencipta idea baru atau memberi kebebasan berfikir dan berinovasi bagi melahirkan daya ciptaan baru yang kreatif dan inovatif.

Kementerian juga boleh memperkenal subjek yang tidak menekan pengetahuan kepada peperiksaan atau hafalan tetapi kepada ujian praktikal dan teori yang menuntut kebolehan sebenar kreatiiviti murid dalam subjek tertentu yang tidak dikongkong seperti ICT dan grafik design. Penekanan kepada bahasa Inggeris perlu diutamakan untuk melahirkan insan yang boleh pergi jauh dan dikenali dunia kerana bahasa Inggeris diterima sebagai bahasa utama dunia. Dengan kemahiran berkreatif dan berinovasi di samping kebolehan berbahasa Inggeris yang baik watak murid lebih cemerlang boleh dketengahkan ke dunia anatarabangsa jika mereka layak dan diterima mewaklli negara dalam pertandingan tertentu.

Di Amerika Syarikat, ahli sukan terkemuka di kesan dari peringkat awal persekolahan mereka. Mereka tidak cemerlang dan mungkin gagal dalam pelajaran tetapi diberi latihan insentif jika didapati berbakat dan berpotensi untuk cemerlang dalam sukan tertentu bagi mewakilli negara. Pengerusi Microsoft dan Billionair terkemuka dunia, Bill Gates tidak cemerlang dalam pelajaran tetapi boleh mencipta kekayaan dan kemashyuran hasil dari bakat keratif dan inovatifnya dalam bidang komputer yang tidak pernah dibayangkan manusia lain.

Negara juga perlu menurut langkah mereka ini dengan mencipta dan menghasilkan kalangan rakyat yang kreatif dan pintar dalam sesuatu bidang tanpa perlu melalui sistem peperiksaan yang remeh dan rutin. Apa yang diperlukan ialah satu sistem persekolahan yang mentikberatkan bakat dan kebolehan sesorang inidividu dalam bidang yang dikuasai dengan diberi latihan serta perhatian secukupnya bagi mereka mencapai kecemerlangan dalam bidangnya yang mungkin boleh mengharumkan nama negara.Sumber : DD

Baca Seterusnya......

Tuesday, June 29, 2010

PANAS: Lagi ulamak nafi sertai Umno!

Abdul Wahab Nafi Sertai UMNO

Aktivis Sunnah Wal Jamaah, Abdul Wahab Abdullah semalam, menafikan dirinya menjadi sebahagian daripada 40 ulama muda yang menyertai UMNO seperti yang dihebahkan media sebelum ini.

Dalam satu sidang media di sini semalam, Abdul Wahab berkata, tidak pernah mengisi sebarang borang untuk menyertai parti itu dan semuanya hanya tipu muslihat yang dimainkan oleh pihak tertentu dalam UMNO yang dilihat cuba mencari publisiti untuk kepentingan politik mereka.

Menurutnya, tujuan sebenar beliau hadir ke majlis itu adalah mewakili Persatuan Al-Islah Perlis untuk berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membersihkan nama persatuan mereka yang turut dikaitkan dengan isu Jemaah Islamiah (JI) dan keganasan.

“Saya tidak tahu mengenai penyerahan borang menyertai UMNO itu, kerana saya pergi untuk tujuan lain iaitu bagi mendapatkan imej baik dalam Persatuan Islah, bukan untuk menyertai UMNO. Tetapi agenda itu disusun untuk tujuan lain.

“Perkara itu seperti cuba memerangkap golongan ulama untuk menyertai parti itu,” katanya dalam sidang media menafikan penyertaan beliau dalam UMNO, di Balai Islam sekolah Al-Madrasah Ad-Dinniah Al-Islamiyah (Madi), Jejawi, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Dewan Pemuda Pas Perlis, Yaakub Abu Seman; Pegawai Perhubungan Awam Pas, Khairi Hassan dan Ketua Dewan Himpunan Penyokong Pas Perlis, Khoo Yang Chong.

Sementara itu, Yaakub berkata, beliau kesal dengan kejadian itu kerana ada sebahagian daripada mereka yang berada di majlis itu terpedaya dengan mainan politik Shahidan.

Menurutnya, beberapa individu dari Perlis yang hadir dalam majlis itu mahu berjumpa dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk tujuan lain, sebaliknya terperangkap dengan mainan politik bekas Menteri Besar itu.

“Pengaruh Shahidan semakin menurun jadi dia perlu lakukan sesuatu untuk menarik perhatian orang,” katanya.

“Sepatutnya, jika mahu berpolitik, berpolitiklah dengan cara baik,” katanya kepada Sinar Harian.

Sumber : DD

Baca Seterusnya......

Cara Menadah Tangan/ Berdoa Yang Betul

Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.

Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah.

Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuk sampan. "Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur 'ba' . Titik 'ba' letak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. Setiap huruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikat menjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur 'ba' bernama 'Har Hayaail'. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan" .


3. Duduklah dalam keadaan iftirasy dan duduk tahayat akhir.Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar

mencari keberkatan doa...

DOA SENJATA ORANG MUKMIN…. BERIKUT ADA PANDUAN TATA CARA BERDOA IAITU:

1) ANGKAT TANGAN KE PARAS DADA

2) RAPATKAN KEDUA-DUA BELAH TAPAK TANGAN

3) “APABILA URAT TANGAN BERTEMU IA AKAN MENJADI SEPERTI HURUF BA ب
TITIK BA TERLETAK DI HATI KITA. KEDUDUKANNYA RENDAH DARI TANGAN YG KITA TADAH. SETIAP HURUH HIJAIAH DIDALAM AL QURAN ADA MALAIKAT YANG MENJAGANYA. HURUF BA DIJAGA OLEH MALAIKAT BERNAMA ‘HAR HAYAAIL’. MALAIKAT INI AKAN MENGANGKAT DOA KITA TERUS MENGHADAP ALLAH TANPA SEBARANG PERANTARA. OLEH ITU BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH DENGAN PENUH PENGHARAPAN.

4) DUDUKLAH DALAM KEADAAN SOPAN SEPERTI DUDUK IFTIRASY DAN DUDUK TAHIYAT AKHIR. JIKA BERDIRI TEGAKKAN BADAN BETUL-BETUL DAN JANGAN MENYANDAR / BERSANDAR.

5) SEPANJANG BERDOA, BANYAKKAN MEMUJI KEBESARAN ALLAH DAN MENYEBUT NAMA-NAMA ALLAH YANG LAIN YANG BERSESUAIAN DENGAN KEPERLUAN DOA KITA PADA MASA ITU. CTHNYA… JIKA BERDOA MOHON DIPERMUDAHKAN REZEKI, SEBUTLAH NAMA ALLAH AR-RAZAQ DAN DISUSULI JUGA DENGAN BERSALAWAT NABI SAW

6) BERDOALAH BERSUNGGUH-SUNGGUH DARI HATI. GUNALAH BAHASA YG DAPAT DIFAHAMI KERANA ALLAH MAHA PENGASIH DAN SANGAT MEMAHAMI DAN MENDENGAR SEGALA BICARA TULUS HAMBA-HAMBANYA

7) AJARKANLAH ADAB BERDOA KEPADA SELURUH AHLI KELUARGA SEDARI USIA KECIL KERANA INSYA ALLAH IA AKAN DAPAT MEMBENTUK PERIBADI BAIK DALAM KEHIDUPAN.

WALLAHU’ALAM…….. USTAZ ABDULLAH MAHMUD….

Baca Seterusnya......

Huraian Al-Fatihah


1. Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang [1].

[1] Maksudnya: saya memulai membaca al-Fatihah ini dengan menyebut nama Allah. Setiap pekerjaan yang baik, hendaknya dimulai dengan menyebut asma Allah, seperti makan, minum, menyembelih haiwan dan sebagainya. Allah ialah nama zat yang Maha Suci, yang berhak disembah dengan sebenar-benarnya, yang tidak membutuhkan makhluk-Nya, tapi makhluk yang membutuhkan- Nya. Ar Rahmaan (Maha Pemurah): salah satu nama Allah yang memberi pengertian bahwa Allah melimpahkan karunia-Nya kepada makhluk-Nya, sedang ar Rahiim (Maha Penyayang) memberi pengertian bahwa Allah senantiasa bersifat rahmah yang menyebabkan Dia selalu melimpahkan rahmat-Nya kepada makhluk-Nya.

2. Segala puji [2] bagi Allah, Tuhan semesta alam [3].

[2] Alhamdu (segala puji). Memuji orang adalah karena perbuatannya yang baik yang dikerjakannya dengan kemauan sendiri. Maka memuji Allah berrati: menyanjung-Nya karena perbuatanNya yang baik. Lain halnya dengan syukur yang berarti: mengakui keutamaan seseorang terhadap nikmat yang diberikannya. Kita menghadapkan segala puji bagi Allah ialah karena Allah sumber dari segala kebaikan yang patut dipuji.

[3] Rabb (Tuhan) berarti: Tuhan yang ditaati Yang Memiliki, Mendidik dan Memelihara. Lafal rabb tidak dapat dipakai selain untuk Tuhan, kecuali kalau ada sambungannya, seperti rabbul bait (tuan rumah).

'Alamiin (semesta alam): semua yang diciptakan Tuhan yang terdiri dari berbagai jenis dan macam, seperti alam manusia, alam haiwan, alam tumbuh-tumbuhan, benda-benda mati dan sebagainya. ALlah pencipta semua alam-alam itu.

3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

4. Yang menguasai [4] di Hari Pembalasan [5].

[4] Maalik (Yang Menguasai) dengan memanjangkan mim,ia berarti: pemilik. Dapat pula dibaca dengan Malik (dengan memendekkan mim), artinya: Raja.

[5] Yaumiddin (Hari Pembalasan): hari yang diwaktu itu masing-masing manusia menerima pembalasan amalannya yang baik maupun yang buruk. Yaumiddin disebut juga yaumulqiyaamah, yaumulhisaab, yaumuljazaa' dan sebagainya.

5. Hanya Engkaulah yang kami sembah [6], dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan [7].

[6] Na'budu diambil dari kata 'ibaadat: kepatuhan dan ketundukkan yang ditimbulkan oleh perasaan terhadap kebesaran Allah, sebagai Tuhan yang disembah, karena berkeyakinan bahwa Allah mempunyai kekuasaan yang mutlak terhadapnya.

[7] Nasta'iin (minta pertolongan) , terambil dari kata isti'aanah: mengharapkan bantuan untuk dapat menyelesaikan suatu pekerjaan yang tidak sanggup dikerjakan dengan tenaga sendiri.

6. Tunjukilah [8] kami jalan yang lurus,

[8] Ihdina (tunjukilah kami), dari kata hidayaat: memberi petunjuk ke suatu jalan yang benar. Yang dimaksud dengan ayat ini bukan sekedar memberi hidayah saja, tetapi juga memberi taufik.

7. (yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat [9].

[9] Yang dimaksud dengan mereka yang dimurkai dan mereka yang sesat ialah semua golongan yang menyimpang dari ajaran Islam.

Muqaddimah

Surat Al Faatihah (Pembukaan) yang diturunkan di Mekah dan terdiri dari 7 ayat adalah surat yang pertama-tama diturunkan dengan lengkap diantara surat-surat yang ada dalam Al Quran dan termasuk golongan surat Makkiyyah. Surat ini disebut Al Faatihah (Pembukaan), karena dengan surat inilah dibuka dan dimulainya Al Quran. Dinamakan Ummul Quran (induk Al Quran) atau Ummul Kitaab (induk Al Kitaab) karena dia merupakan induk dari semua isi Al Quran, dan karena itu diwajibkan membacanya pada tiap-tiap sembahyang.

Dinamakan pula As Sab'ul matsaany (tujuh yang berulang-ulang) karena ayatnya tujuh dan dibaca berulang-ulang dalam sembahyang.

Surat ini mengandung beberapa unsur pokok yang mencerminkan seluruh isi Al Quran, yaitu :

1. Keimanan :

Beriman kepada Tuhan Yang Maha Esa terdapat dalam ayat 2, dimana dinyatakan dengan tegas bahwa segala puji dan ucapan syukur atas suatu nikmat itu bagi Allah, karena Allah adalah Pencipta dan sumber segala nikmat yang terdapat dalam alam ini. Diantara nikmat itu ialah : nikmat menciptakan, nikmat mendidik dan menumbuhkan, sebab kata Rab dalam kalimat Rabbul-'aalamiin tidak hanya berarti Tuhan atau Penguasa, tetapi juga mengandung arti tarbiyah yaitu mendidik dan menumbuhkan. Hal ini menunjukkan bahwa segala nikmat yang dilihat oleh seseorang dalam dirinya sendiri dan dalam segala alam ini bersumber dari Allah, karena Tuhan-lah Yang Maha Berkuasa di alam ini. Pendidikan, penjagaan dan Penumbuahn oleh Allah di alam ini haruslah diperhatikan dan dipikirkan oleh manusia sedalam-dalamnya, sehingga menjadi sumber pelbagai macam ilmu pengetahuan yang dapat menambah keyakinan manusia kepada keagungan dan kemuliaan Allah, serta berguna bagi masyarakat. Oleh karena keimanan (ketauhidan) itu merupakan masalah yang pokok, maka didalam surat Al Faatihah tidak cukup dinyatakan dengan isyarat saja, tetapi ditegaskan dan dilengkapi oleh ayat 5, yaitu : Iyyaaka na'budu wa iyyaka nasta'iin (hanya Engkau-lah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkau-lah kami mohon pertolongan) . Janji memberi pahala terhadap perbuatan yang baik dan ancaman terhadap perbuatan yang buruk.

Yang dimaksud dengan Yang Menguasai Hari Pembalasan ialah pada hari itu Allah-lah yang berkuasa, segala sesuatu tunduk kepada kebesaran-Nya sambil mengharap nikmat dan takut kepada siksaan-Nya. Hal ini mengandung arti janji untuk memberi pahala terhadap perbuatan yang baik dan ancaman terhadap perbuatan yang buruk. Ibadat yang terdapat pada ayat 5 semata-mata ditujukan kepada Allah, selanjutnya lihat no. [6].

2. Hukum-hukum :

Jalan kebahagiaan dan bagaimana seharusnya menempuh jalan itu untuk memperoleh kebahagiaan dunia dan akhirat. Maksud "Hidayah" disini ialah hidayah yang menjadi sebab dapatnya keselamatan, kebahagiaan dunia dan akhirat, baik yang mengenai kepercayaan maupun akhlak, hukum-hukum dan pelajaran.

3. Kisah-kisah :

Kisah para Nabi dan kisah orang-orang dahulu yang menentang Allah. Sebahagian besar dari ayat-ayat Al Quran memuat kisah-kisah para Nabi dan kisah orang-orang dahulu yang menentang. Yang dimaksud dengan orang yang diberi nikmat dalam ayat ini, ialah para Nabi, para shiddieqiin (orang-orang yang sungguh-sungguh beriman), syuhadaa' (orang-orang yang mati syahid), shaalihiin (orang-orang yang saleh). Orang-orang yang dimurkai dan orang-orang yang sesat, ialah golongan yang menyimpang dari ajaran Islam.

Baca Seterusnya......

Aku Tanpa CintaMu - Miwarna & Jay Jay


Vedio clip ini di buat semasa Faizal Tahir masih lagi sebagai ahli kumpulan nasyid Mirwana.

:]blush

Baca Seterusnya......

Sistem kehakiman sudah tidak bebas ?

KEPUTUSAN Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur baru-baru ini yang mengekalkan hukuman ke atas Ahli Parlimen Batu, Tian Chua telah menimbulkan kontroversi. Ia menjadi perdebatan ramai ekoran keputusan mahkamah mengenakan denda RM2,000 ke atasnya selepas didapati bersalah mengigit seorang penjawat awam yang bertugas. Artikel 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan, menjelaskan kelayakan seorang ahli Parlimen gugur jika beliau dihukum penjara melebihi setahun atau didenda melebihi RM2,000 dan tidak mendapat keampunan.

Bagi menjelaskan kontroversi ini, TARMIZI MOHD JAM mendapatkan pengamatan pakar perlembagaan, Profesor Dr. Abdul Aziz Bari berkenaan simpang-siur isu ini.

Apa pandangan profesor terhadap kedudukan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua ekoran keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu?

PROF. DR ABDUL AZIZ BARI: Saya fikir isu ini mudah dan tidak sepatutnya menjadi perbahasan. Kalau kita lihat undang-undang ia cukup jelas di mana Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 48(1)(e) jelas menyebut bahawa Tian Chua hilang kelayakan kerana beliau telah disabitkan dengan satu kesalahan dan dihukum denda tidak kurang daripada RM2,000. Dalam kes ini, Tian Chua didenda RM2,000 jadi apa yang tidak jelas? Saya setuju dengan pandangan yang sama yang dinyatakan oleh YB Karpal Singh dan bekas Hakim Mahkamah Rayuan Dato' NH Chan. Malaysia menjadi bahan ketawa dunia kerana bertengkar dalam soal yang cukup jelas. Orang biasa yang tak belajar undang-undang pun tahu maksud "tidak kurang daripada dua ribu". Apa yang hendak dibelit lagi?

Kalau begitu apa yang jadi kelam kabut dan timbul macam-macam pandangan tentang sama ada Tian Chua masih atau telah terbatal kedudukannya sebagai ahli parlimen?

Saya rasa kita tahu kenapa jadi begitu. Kita tahu kenapa Tian Chua diseret ke mahkamah dan disabitkan. Tetapi selepas kekalahan di kubu mereka di Sibu, Barisan Nasional (BN) jadi takut. Kita boleh faham kenapa SPR sendiri dengan tiba-tiba macam tidak begitu berminat mengadakan pilihan raya. Dan saya sendiri pelik kenapa soal mengelakkan pilihan raya kecil disebut oleh Hakim Dato' Ghazali Cha.

Apakah Profesor menganggap kenyataan hakim berkenaan tidak betul?

Saya tidak fikir hakim berkenaan patut berkata begitu. Kita kena sedar bahawa kes Tian Chua ialah kes jenayah dan dengan itu ia perlu ditangani mengikut undang-undang jenayah. Kalau beliau bersalah beliau perlu dihukum mengikut undang-undang. Pada saya hakim tidak perlu mengambilkira kesan hukuman itu; itu pertimbangan politik bukan undang-undang. Macam juga kes Bung Mukhtar yang berpoligami tanpa kebenaran. Hukumlah mengikut undang-undang yang berkenaan. Jangan kaitkan benda yang tidak relevan. Dan saya amat prihatin dengan kenyataan YB Tian Chua yang menyebut bahawa Hakim Mahkamah Tinggi tidak melayan hujahnya yang mahukan keterangan yang diterima oleh majisteret dalam mensabitkan dirinya. Ini cukup penting bagi saya; yakni sama ada benar Tian Chua menggigit anggota polis berkenaan sebagaimana yang dituduh atau sebaliknya.

Mengandaikan Profesor menjadi hakim dalam kes Tian Chua ini, apa yang akan Profesor akan lakukan?

Kalau saya duduk di situ, saya akan timbangkan hujah Tian Chua yang mempertikaikan bukti-bukti yang diterima dalam mensabitkan beliau. Kalau majisteret itu betul, kekalkan hukuman yang dikenakan ke atas Tian Chua. Kalau tidak batalkan keputusan majisteret itu dan bebaskan Tian Chua. Apa kaitan dan relevannya soal pilihan raya kecil? Di sinilah kesalahan hakim mahkamah tinggi itu. Mungkin dia tidak baca dengan teliti peruntukan perlembagaan tadi walaupun beliau hendak mengelakkan pilihan raya kecil. Apa pun saya sudah katakan tadi, ini tak betul kerana tak ada kaitan. Kalau Tian Chua bersalah dia perlu dihukum; soal sama ada pilihan raya kecil perlu diadakan atau tidak tidak ada kaitan. Kerana kesilapan hakim itu seluruh negara jadi kelam kabut sebab isu yang kecil ini. Kita semua jadi bodoh kerana membincangkan satu benda yang cukup jelas; yang tidak ada keraguan.

Apa yang menyebabkan kelam kabut ini timbul?

Pada saya mudah sahaja. Inilah yang berlaku apabila kehakiman sudah tidak bebas. Walaupun ada pihak yang akan menafikan, kita tahu, berdasarkan kes-kes yang dibawa ke mahkamah, undang-undang dibaca dengan pelik dan ganjil. Saya tidak fikir kita tidak tahu mengapa Tian Chua dibawa ke mahkamah. Dan kita tahu mengapa beliau disabitkan atas keterangan yang begitu dipersoalkan. Saya tak nampak logiknya Tian Chua menggigit anggota polis. Lainlah kalau kita memang anti Tian Chua dan sentiasa mencari jalan untuk membatalkan kerusi parlimen yang disandangnya.

Profesor menyebut kehakiman yang tidak bebas; boleh huraikan lebih lanjut khususnya dalam konteks kes Tian Chua ini.

Pertama bebas atau tidak itu adalah soal tanggapan, soal persepsi. Tetapi ini kita rumuskan berdasarkan apa yang berlaku di depan mata kita. Dalam kes Tian Chua ini seperti yang saya katakan tadi ia perlu diputuskan berdasarkan undang-undang; khususnya undang-undang jenayah dan undang-undang keterangan. Bukan kerja hakim untuk mengatakan bahawa pilihan raya kecil patut diadakan atau tidak. Hakim patut mengelakkan dari dari meletakkan mahkamah dalam kontroversi. Sekarang ini kita lihat ada dua aliran; yang pertama kes-kes diputuskan dengan cara membaca undang-undang melalui cara yang ganjil dan luar biasa dan yang kedua kita lihat hasil akhirnya sering memihak kepada Barisan Nasional (BN). Saya tak fikir ini satu kebetulan. Semacam ada sesuatu yang dirancang. Apalagi bila undang-undang tidak dibaca dengan betul.

Sumber : DD

Baca Seterusnya......

Monday, June 28, 2010

Ulama muda mengaku ditipu masuk UMNO

SHAH ALAM, 28 Jun: Empat ulama muda nafi menyertai Umno Jumaat lepas seperti dihebohkan media arus perdana sebaliknya mereka dijemput hadir kerana dikatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ingin bertemu dengan lepasan Jordan.

Salah seorang daripada mereka, Ustaz Hosni Mubarak Abdul Hamid, 27, (gambar) dari Sungai Buloh berkata demikian ketika berucap menafikan perkara itu di majlis Pentas Pemuda Pakatan Rakyat anjuran Pemuda PAS Shah Alam di TTDI, dekat sini malam tadi.

“Kami dibawa masuk melalui bangunan sebelah Mall, naik escalator, pusing-pusing tiba-tiba sudah berada di dalam Bangunan Umno di PWTC, diminta beratur menyambut Najib datang dan bersalaman, ketika itu gambar diambil bertalu-talu.

“Kemudian diumumkan kepada media bahawa inilah 40 ulama muda yang menyertai Umno, benar ada yang menyertai Umno tetapi ramai yang tertipu melihat kepada reaksi mereka yang asyik menunduk sahaja,” jelasnya ketika ditemui selepas berucap pada majlis itu.

Hosni merupakan seorang pelajar hafiz menamatkan pengajiannya di Markaz Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat Negeri Selangor di Jugra pada 2003 dengan mendapat diploma dalam bidang itu.

Bermula 2004, beliau belajar di Universiti Al-Albayt, Mafraq, Jordan dan 2009 mendapat Ijazah Sarjana Muda Fiqh dan Usul di Kuliah Syariah dan kini bersedia menyambung pengajian Master di sebuah universiti tempatan.

Anak ketiga daripada empat beradik ini sangat kesal dengan kejadian menipu oleh Umno kerana masyarakat telah memandang serong dengan paparan media yang secara langsung menjatuhkan reputasinya sebagai pewaris ilmu.

“Saya dan tiga lagi sahabat lepasan Jordan, Mohd Fakhruzzaman, 37, dari Shah Alam, Mohd Akram An-Nazilin, 27, (Putrajaya) dan Mohd Jalaluddin Tahir, 26 (Sungai Petani) menafikan kami berbuat demikian sebaliknya Umno yang menipu,” tegasnya.

Majlis tersebut turut disertai Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kayat, Ketua DAPSY, Anthony Look dan Exco Selangor, Dr Yaakob Sapari.

Mengulas kejadian itu, Idris berkata, jika ulama pun Umno tipu, apatah lagi rakyat biasa sambil menegaskan PAS tidak gentar dengan penyertaan seberapa ramai ulama kerana rakyat lebih tahu sama ada PAS baik atau Umno sudah gelisah.

Sumber : Tranungkite

Baca Seterusnya......

9 Cara Membuat Otak Kta Berfikir Lebih Pantas

Otak manusia pada asasnya merupakan sebuah komputer biologi. Ia memerlukan makanan, oksigen, dan ia juga memerlukan latihan. Anda dapat melakukan beberapa hal untuk meningkatkan kecekapan otak dengan melatihnya, memodifikasi, atau bahkan memanipulasinya. Anda mungkin tidak akan menjadi seperti Einstein, namun hal ini juga bukan alasan untuk tidak membuatnya menjadi lebih baik. Hal-hal di bawah ini akan membuat otak Anda bekerja lebih baik.1. Ambillah dos EPA secukupnya
EPA adalah bahan kimia dalam minyak ikan yang merupakan makanan bagi otak, setiap orang pasti sudah mengetahuinya, jadi mengapa tidak memberikannya kapsul minyak ikan setiap hari untuk meningkatkan kekuatannya. Kajian menunjukan bahwa minyak ikan dapat menambahkan peningkatan aktiviti pada otak, melancarkan peredaran darah, meningkatkan memori dan konsentrasi.

2. Seks secara teratur
Perhubungan seks dapat melepaskan senyawa kimia yang dapat meningkatkan kekuatan otak, menurut buku terkini "Teach yourself. Training your brain" yang ditulis oleh pensyarah senior dan seorang ahli biologi. Seks adalah bentuk sempurna dari latihan, yang juga meningkatkan peredaran darah ke otak. Ia dapat mengurangi stress dan ketegangan yang menurunkan kesan kinetik otak.

3. Bemain permainan teka teki
Teka-teki silang, Sudoku atau yang lainnya dapat membuat otak Anda tetap pada keadaan terbaik. Sama seperti otot, jika Anda tidak berlatih secara berterusan, ia akan kehilangan kemampuannya untuk bekerja secara maksimum.

4. Pergi berjalan kaki
Tidak ada yang dapat menafikan udara segar dapat menyegarkan fikiran dan juga dapat mengimbangi mental yang mengganggu logik dan fikiran konstruktif. Satu perjalanan di pinggiran bandar atau kampung, dekat sungai atau sekedar di taman akan membantu Anda menyingkirkan awan kelabu dan membantu pikiran Anda tetap jernih.

5. Mempelajari bahasa baru
Mempelajari bahasa baru dapat mengelakkan sindrom dementia (kemunduran otak) menurut artikel yang dikeluarkan oleh New Scientist. Alasan pasti untuk hal ini belum diketahui, namun dipercaya bahwa ia memiliki hubungan erat dengan peningkatan perdaran darah dan koneksi saraf yang baik.

6. Ketawa
Ketawa bukan saja merupakan ubat terbaik, ia juga dapat meningkatkan fungsi otak dan menstimulasi kedua sisi otak pada saat yang bersamaan. Pastikan Anda tertawa setiap harinya.

7. Menjadi kreatif
Melukislah atau pelajari alat musik yang baru, masuklah kelas kesenian walaupun Anda yakin Anda payah dalam hal tersebut. Menjadi kreatif memungkinkan Anda untuk menemukan penyelesaian baru untuk permasalahan yang sudah lama dan meningkatkan kesadaran pada saat yang bersamaan.

8. Belajar melempar barang
Kajian dari Universiti Regensburg di Jerman mengenai otak dari seorang juggler (pemain yang melemparkan barang) dan menemukan bahwa kegiatan ini dapat meningkatkan struktur otak. Setelah berlatih selama tiga bulan, otak akan menunjukan peningkatan signifikan pada dua bagian, yaitu bagian mid-portal dan posterior intraprietal sulcus kiri.

9. Berhubungan dengan sifat keanak-anakan Anda
Einstein pernah berkata bahwa imaginasi lebih penting daripada pengetahuan dan ia menggunakannya pada beberapa eksperimen yang akhirnya membuatnya menemukan perkiraan mathematik paling terkenal sepanjang masa (E=MC2).

Cubalah lihat kanak-kanak, mereka penuh dengan imaginasi, dan mereka belajar lebih banyak pada tahun-tahun awal kehidupan mereka lebih daripada apa yang kita pelajari selama satu dekad. Bebaskan pikiran Anda dari penjara pikiran "seorang dewasa", Anda akan menemukan cara berfikir yang belum pernah ada sebelumnya, Anda mungkin akan membuat penemuan besar yang berikutnya.

Baca Seterusnya......

Rupanya Ada Kaedah Rawatan Sakit Kronik Tanpa Bedah

MENGENAL PASTI jenis rawatan yang sesuai adalah sebahagian daripada elemen penting dalam pengurusan merawat kesakitan. Namun hal ini sering terlepas pandang oleh kebanyakan pesakit khususnya di kalangan mereka yang mengidap penyakit kronik di bahagian tulang belakang yang sukar disembuhkan dalam tempoh yang lama.

Oleh sebab berlakunya kecelaruan mengurus kesakitan yang dihidapi, khususnya dalam menentu atau mengenalpasti rawatan tepat dan terbaik, banyak pesakit terlantar menderita kesakitan yang berpanjangan dan paling menyedihkan ada di antara mereka kehilangan peluang untuk sembuh seperti sediakala.

Pentingnya mengenalpasti rawatan dan menguruskan kesakitan ini ditegaskan oleh seorang pakar sakit kronik Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan, Dr Nizar Abdul Jalil.

Menurut beliau, kegagalan pesakit mendapat rawatan yang tepat berhubung penyakit yang mereka hidapi menjadi antara punca sakit kronik seperti cakera gelincir (slip disc) di tulang belakang atau kecederaan facet dihidapi akan menjadi liabiliti yang berpanjangan.

Akibatnya, pesakit terus-menerus menanggung kesakitan dan terlantar serta sebahagiannya seperti putus harapan untuk mencuba rawatan seterusnya.

Menerusi pengalaman sendiri, penulis didedahkan oleh Dr Nizar bahawa pesakit kronik hari ini berhak untuk mendapatkan rawatan tepat dan terbaik. Pengalaman banyak pesakit sebelum ini yang gagal sembuh daripada sakit kronik sehingga ada di antara mereka lumpuh sepanjang hayat akibat daripada kelemahan menguruskan jenis rawatan patut dijadikan iktibar.

Mengikut amalan biasa, kebanyakan pesakit kronik di negara ini terutama yang mengidap kecederaan cakera pada tulang belakang katanya, akan dirujuk kepada pakar ortopedik bagi tujuan penentuan sakit dan rawatan.

Hal ini bagaimanapun berbeza di negara jiran, Singapura kerana menurut Dr Nizar, pesakit di negara itu sebaliknya akan dirujuk terus kepada pakar sakit kronik terlebih dulu untuk didianogsis dan diberi penentuan rawatan sebelum dirujuk kepada pakar ortopedik atau yang berkaitan.

Hanya jika keadaan tidak boleh dielakkan, barulah pesakit boleh menerima cadangan pakar ortopedik agar menjalani pembedahan. Bagaimanapun, keadaan hari ini sememangnya telah jauh berubah. Pesakit berhak memperolehi pengetahuan tentang rawatan konservatif, iaitu rawatan tanpa pembedahan bagi mengelak daripada berdepan risiko yang lebih besar.

Bidang rawatan yang dipelopori oleh Dr Nizar ini membayangkan kemungkinan pesakit kronik di negara kita mempunyai peluang untuk pulih berdasarkan rawatan khusus yang dikenali sebagai rawatan suntikan Radiofrequensi. Menerusi kaedah rawatan Radiofrequensi ini, pakar sakit kronik akan hanya menggunakan suntikan bagi merawat pesakit mereka.

Jarum akan disuntik terus ke saraf cedera bertujuan mengecutkan saraf yang sakit dan sekaligus menghilangkan bisa yang ditanggung pesakit bertahun-tahun lamanya. Demikian pengalaman serupa dialami sendiri oleh penulis yang disahkan mengidap kecederaan facet di tengkuk dan bahagian belakang serta bahu yang dideritai bertahun-tahun lamanya.

Penggunaan kaedah suntikan di dalam bilik bedah yang hanya mengambil masa lebih kurang sejam dapat meredakan bisa yang menyerang tangan dan sebahagian besar tubuh penulis.

Sebelum ini, kebanyakan pegawai perubatan ditemui mencadangkan supaya rawatan dilakukan oleh pakar ortopedik dan sebagai jalan akhir pembedahan mesti dilakukan. Namun kaedah rawatan radiofrequensi yang dipelopori oleh Dr Nizar berjaya memindahkan beban sakit dan trauma bertahun-tahun tanpa melalui proses pembedahan.

Menurut Dr Nizar, pengurusan sakit yang betul yang bertujuan mendapatkan rawatan selesa dan kurang implikasi atau risiko kepada pesakit amat penting pada kehidupan hari ini. Ditambah pula dengan adanya pakar dalam sakit kronik, peluang bagi pesakit menghindarkan diri daripada dibedah tulang belakang sehingga boleh menyebabkan risiko lumpuh amat luas.

Malangnya, kata beliau, sebahagian besar pesakit kronik di negara ini belum terdedah atau mengetahui kaedah suntikan bagi merawat sakit kronik khususnya berkaitan kecederaan tulang belakang. Melalui pengalaman beliau merawat pesakit kronik sehingga kini, sebahagian besar pesakit kembali dapat meneruskan kehidupan seperti biasa melalui kaedah ini.

Menerusi kaedah suntikan, epidural streroid akan disuntik bagi mengurangkan kesakitan sama seperti proses suntikan menahan sakit bagi mereka yang ingin bersalin. Sedikit steroid akan dimasukkan bagi mengurangkan bengkak dan keradangan pada akar saraf yang terhimpit (bagi kes cakera gelincir tulang belakang).

Sepanjang terbabit sebagai pakar dalam bidang sakit kronik, Dr Nizar memang mengakui bahawa di antara 80 hingga 90 peratus pesakitnya secara umum tidak mengetahui mengenai rawatan Radiofrequensi yang tidak memerlukan mereka menjalani pembedahan sebelum datang bertemunya.

Persoalannya kini, bagaimanakah nasib pesakit kronik yang kurang terdedah kepada media yang sejak akhir-akhir ini kerap memaparkan maklumat tentang rawatan konservatif tanpa pembedahan itu?

Apakah mereka akan terus dirujuk kepada pakar ortopedik dan seterusnya disaran menjalani pembedahan tanpa mendapat pilihan lain? Mengakui hakikat itu, Dr Nizar menyarankan pesakit supaya selalu bertanya kepada doktor perubatan mengenai rawatan alternatif supaya mereka dapat memilih dan sekaligus mencuba sesuatu yang lebih rendah risikonya.

Bagaimanapun, pesakit tidak seharusnya pula menafikan standard rawatan yang digunapakai apabila berdepan kesakitan tulang belakang. Indikasi di negara ini sama seperti di negara lain, iaitu apabila rawatan konservatif atau rawatan tanpa bedah ini gagal, ia menunjukkan kecederaan saraf pada tulang belakang sudah tentu mencapai tahap kritikal.

Biasanya menurut Dr Nizar, hal ini berlaku selepas enam bulan mendapatkan rawatan konservatif tanpa bedah. Maka pesakit itu akan dirujuk kepada pakar ortopedik. Di situlah terletaknya kebijaksanaan pesakit mengurus sakitnya dengan berbincang bersama pakar ortopedik mengenai rawatan terbaik yang boleh dipilihnya.

Mengulas mengenai terma sakit kronik, beliau menjelaskan bahawa sakit ini biasanya datang tanpa disangka dan boleh berlarutan sehingga tempoh masa lama jika tidak mendapat rawatan yang tepat dan segera dan kebanyakannya berkaitan kecederaan tulang belakang.

Kesakitan ini amat merimaskan dan boleh mencapai tahap kritikal apabila pergerakan tangan atau kaki pesakit boleh terjejas. Orang ramai boleh mencuba kaedah rawatan tanpa bedah bagi merawat sakit kronik dengan menghubungi Dr Nizar Abdul Jalil di HUSM Kubang Kerian.

HAMID KARIM adalah seorang penulis bebas dan pernah menjadi ketua biro sebuah akhbar tempatan. Dr Nizar adalah pakar sakit kronik yang telah merawat penulis dan berharap bidang rawatan tanpa bedah ini dapat dikembangkan lagi bagi membantu rakyat/pesakit di negara kita.

Baca Seterusnya......

World Cup 2010 - Germany 4 England 1 - result‎

Germany’s Thomas Muller, left, scored again to give his team a 4-1  lead over England. Germany would go on to win by the same score.
Gero Breloer/Associated Press
Germany’s Thomas Muller, left, scored again to give his team a 4-1 lead over England. Germany would go on to win by the same score.


BLOEMFONTEIN, South Africa — The Germans power on, but the English become the third of Europe’s big five soccer nations to depart the World Cup woefully short of living up to their billing.

Germany thrashed England, 4-1, here on Sunday. The score leaves little room for equivocation or excuse. Yet there was one: Before halftime, with Germany ahead, 2-1, and England seemingly in the ascendancy, the referee ruled out a clear tying goal.

It was not even a close call. Frank Lampard’s lob over the goalkeeper struck the crossbar and fell 18 inches behind the goal line. Neither the Uruguayan referee Jorge Larrionda, nor his linesman, was sufficiently up with play to award it.

You can call it incompetent officiating. You can call as loud as you wish for goal-line technology. But as England Coach Fabio Capello complained moments after his team’s elimination, “The mistake of the linesman, and I have to say also the referee, is inexplicable because from the bench I saw the ball in the net.

“I no understand this decision.”

Capello may struggle to find the right words in English, but his reasoning was sound. How, in 2010, when television technology exists to show from four different angles that a goal is a goal, can it be disallowed?

How can FIFA, which boasts of making $3.2 billion on the current four-year World Cup cycle, deny the right of players to be granted a goal when viewers from Bloemfontein to Timbuktu can see the unfairness?

Well, fate has a habit of waiting a long, long time to settle old scores.

Ask any German old enough to remember Wembley Stadium, 1966, and they will tell you that England beat Germany in the World Cup final with a goal that should never have been allowed.

Franz Beckenbauer, perhaps the most accomplished German soccer player of all time, never tires of saying to any Englishman who shakes his hand that, maybe England deserved the Cup that day — but the ball shot by Geoff Hurst against the crossbar bounced down without crossing the line.

History repeats itself, or rather history wipes the slate clean. The difference of course is 44 years, a lifetime of technological changes in the world but not adopted by soccer.

However, it is not because of Sunday’s loss that Capello is considering whether he wishes to remain or resign as England’s coach. He was asked four times and all he would say was: “I have to decide. I have to speak with the chairman to see if he has confidence in me or not.”

If Capello should go, it could on paper cost the English Football Association more than $18 million because it signed a two-year extension with Capello just before the tournament.

But Capello alone is not responsible for England’s inadequacies. Driving down to Bloemfontein on Sunday, the roads were packed with English supporters, led to believe, as during every fourth summer since 1966, that it had the players to show the world how to play the game England invented.

Germans have a way of disputing that. Their players and England’s players down the decades have contested World Cup elimination games, with their followers hyping their teams. The English in particular pay fortunes to follow their team to painful disillusionment.

The disallowed goal in Bloemfontein should not disguise that Germany was superior on the field. Its emerging young talents — Thomas Muller, Mesut Ozil and Sami Khedira to name three — completely outplayed England’s aging household names.

Even an older German, a Pole who chose to represent Germany, could outfox this England defense. Miroslav Klose is an enigma to his club, Bayern Munich, for whom he seldom gets a game, but at three World Cups now he has led Germany’s attack, and been among the top scorers at each.

His goal after 20 minutes exposed England. It was a route-one approach, goalkeeper Manuel Neuer booting the ball from one end of the field to the other, and Klose too quick, too strong, too persistent for Matthew Upson.

As Upson tried to foul him, Klose tenaciously scored his 50th goal in 99 matches for Germany. As easy as that.

Germany’s second goal had more quality in the buildup, with Ozil, Klose and Muller all moving and passing the ball quicker than the Englishmen could think until, finally, Lukas Podolski, unmarked, shot through the legs of goalkeeper David James.

Game over? Not quite. What England lacks in skills it tries to atone for in spirit.

From a corner kick, Steven Gerrard played a high ball into the goalmouth, Neuer and defender Jerome Boateng failed to cut it out, and Upson headed England back into the match.

Moments later, with Germany reeling, came Lampard’s goal that never was.

“You never know the psychology of football,” Capello said after the game. “At that time we were the better side, but at 3-1 Germany was able to play counterattack.”

The third and fourth goals were created with clinical passing, and finished with almost embarrassing ease by Muller, a 20-year-old forward for Bayern Munich. He has the famous name of Germany’s record goal scorer, Gerd Müller, and the newer version has time to grow into something special.

It helped that England gave him the freedom of the penalty box.

England is on the way out, again. Its team flopped, and its coach is thinking of his future.

Baca Seterusnya......

Season's 1st tropical storm forms near Yucatan


By Matthew Bigg

ATLANTA, June 27 (Reuters) - Tropical Storm Alex, the first named storm of the 2010 Atlantic hurricane season, formed on Saturday near Mexico's Yucatan Peninsula with the potential to become a hurricane and disrupt efforts to contain the Gulf of Mexico oil spill, the U.S. National Hurricane Center said.

Alex had sustained winds of 46 mph (73 km per hour) and was located about 200 miles (320 km) east of Belize City, Belize.

It was moving west-northwest at 10 mph (16 kph) on a path that was expected to take it toward Belize and over the Yucatan Peninsula during the weekend and then into the Gulf of Mexico, where BP officials are battling to contain a massive oil spill.

"Once in the Gulf of Mexico ... in a couple of days the cyclone could gain some strength and Alex is forecast to become a hurricane by the end of the forecast period," the center said.

It was too early to know whether Alex could threaten oil and natural gas production in the Gulf of Mexico, or whether it could affect clean-up operations from the oil spill and possibly force a temporary shutdown.

Alex was expected to hit the Yucatan Saturday night or Sunday morning. Its tropical storm force winds extend up to 105 miles (165 km) east of the center. The islands of Honduras are expected to see tropical storm force winds by Saturday afternoon.

The hurricane center said a tropical storm warning means tropical storm conditions were expected within the area in the next 36 hours. The warning was in effect for the coast of Belize and the east coast of Mexico's Yucatan Peninsula from Chetumal to Cancun and the islands of Roatan, Guanaja and Utila in Honduras.

A tropical storm watch, meaning tropical storm conditions were expected within the area in the next 48 hours, was in effect for the coast of Honduras from Limon westward to the border of Honduras and Guatemala.

Alex was expected to bring 4 to 8 inches (10 to 20 cm) of rain through Sunday evening.

The Atlantic hurricane season runs from June 1 to Nov. 30 and meteorologists predict this year will be a very active one. Hurricanes feed on warm water and the sea surface temperatures in the tropical Atlantic are higher than usual this year.

In the Pacific, Hurricane Darby continued to move farther away from Mexican coast and was downgraded to a Category 2 hurricane on Saturday, 310 miles (500 km) south-southwest of the Mexican beach resort of Zihuatanejo.

Farther out, Hurricane Celia weakened to a Category 1 status and posed no threat to land.

© REUTERS 2010

Baca Seterusnya......

Badminton: Chong Wei Juarai Terbuka Indonesia


JAKARTA, 27 Jun (Bernama) -- Pemain perseorangan lelaki nombor satu dunia Lee Chong Wei meraih gelaran juara perseorangan kejohanan badminton Terbuka Indonesia dengan mengalahkan pencabarnya Taufik Hidayat dari negara tuan rumah dengan straight set 21-19, 21-8 dalam masa 37 minit.

Jeritan "Yel-Yel" oleh kira-kira 3,000 penonton yang memenuhi Istora Senayan bagi memberi semangat kepada Taufik tidak sedikitpun mematahkan semangat atau mengganggu konsentrasi Chong Wei untuk menampilkan yang terbaik.

Malahan, Chong Wei selepas permainan itu berkata beliau telah mempersiapkan diri dari segi mental dan fizikal semenjak sebelum pertandingan lagi bagi menghadapi kerenah penonton Indonesia yang begitu bersemangat ketika memberi sokongan kepada pemain mereka sendiri.

Chong Wei juga berkata beliau tak menyangka akan mendapat kemenangan mudah dengan jurang mata yang lebar dengan pemain nombor satu Indonesia itu.

Chong Wei berkata beliau telah dapat membaca strategi Taufik sejak set pertama lagi.

"Dari first game lagi saya terus berusaha untuk dapat kemenangan. Setelah dapat first game, saya yakin akan menang second game," kata Chong Wei yang gembira dengan kemenangannya, meskipun mengakui ia bukan persembahan terbaiknya.

Sementara itu Taufik yang mengejar rekod tujuh kali juara Terbuka Indonesia mengakui bahawa Chong Wei menampilkan persembahan lebih baik kali ini, selain keadaan fizikalnya yang tidak sebaik Chong Wei.

"Perubahan keadaan fizikal ini merupakan perkara biasa dalam sukan dimana prestasinya selalu berputar...tidak akan selamanya di puncak," katanya.

Keputusan lain:

PERSEORANGAN WANITA: Saina Nehwal (IND) mn Sayaka Sato (JPN) 21-19 13-21 21-11

BEREGU CAMPURAN: Robert mateusiak/ Nadiezda Zieba (POL) mn Hendra Setiawan (INA)/Anastasia Russkhikh 21-18 22-20

BEREGU WANITA: Kim Min Jung/ Lee Hyo Jung (KOR) mn Cheng Wen Hsing/ Chien Yu Chin 21-12 12-21 21-11

BEREGU LELAKI: Fang Chieh Min/ Lee Sheng Mu (TPE) mn Cho Gun Woo/ Kwon Goo Yi (KOR) 21-16 21-15

-- BERNAMA

Baca Seterusnya......

Saturday, June 26, 2010

Discovery of subatomic particles could answer deep questions in geology

Gran Sasso National Laboratory

The Princeton University scientists and others in the Borexino Collaboration have detected geoneutrinos at the Gran Sasso National Laboratory of the Italian Institute of Nuclear Physics. The discovery could explain how reactions taking place in the planet's deep interior affect events on the surface. This stainless steel sphere is part of the neutrino detector used in the project, located nearly a mile below the surface of the Gran Sasso mountain about 60 miles outside of Rome. (Photo: Paolo Lombardi INFN-MI) Photos for news media

An international team including scientists from Princeton University has detected subatomic particles deep within the Earth's interior. The discovery could help geologists understand how reactions taking place in the planet's interior affect events on the surface such as earthquakes and volcanoes. Someday, scientists may know enough about the sources and flow of heat in the Earth to predict events like the recent volcanic eruption in Iceland.

The finding, made by the Borexino Collaboration at the Gran Sasso National Laboratory of the Italian Institute of Nuclear Physics, was reported in a paper published in the April issue of Physics Letters B. The work builds on earlier evidence of so-called "geoneutrinos" obtained during a Japanese experiment in 2005.

"This is an important result," said Frank Calaprice, a professor of physics at Princeton and one of the study's authors. "It shows that geoneutrinos have been detected and firmly establishes a new tool to study the interior of the Earth."

Neutrinos, which are chargeless, inert, fundamental particles, are emitted by the sun and cosmic rays entering the Earth's atmosphere. Geoneutrinos are antineutrinos -- neutrinos' antimatter counterparts. Geoneutrinos originate from the radioactive decay of uranium, thorium and potassium in the Earth's crust and mantle -- the thick layer extending to 1,800 miles below the surface.

At laboratories like Gran Sasso, researchers are using instruments that act as geoneutrino "telescopes," looking into the Earth's interior by detecting these curious particles.

Scientists expect that geoneutrinos will aid them in better identifying what constitutes matter deep within the Earth. "It's a very significant discovery and holds much promise for better understanding the composition of the Earth and how the Earth operates," said Thomas Duffy, a professor of geosciences at Princeton, who was not involved in the research.

Earth scientists would like to know more about the crucial role that decaying elements such as uranium and thorium play in heating up the Earth and causing convection in its mantle -- the slow, steady flow of hot rock in the interior carrying heat from great depths to the Earth's surface. Convection, in turn, drives plate tectonics and all the accompanying dynamics of geology seen from the surface -- continents moving, seafloor spreading, volcanoes erupting and earthquakes occurring. No one knows whether radioactive decay dominates the heating action or is just a player among many factors.

The origin of the power produced within the Earth is one of the fundamental questions of geology, according to Calaprice. The definite detection of geoneutrinos by the Borexino experiment confirms that radioactivity contributes a significant fraction -- possibly most -- of the power, he said.

exterior of the neutrino detector

This view shows the exterior of the neutrino detector's 59-foot steel sphere. The scientists expect that geoneutrinos will aid them in better identifying what constitutes matter deep within the Earth. (Photo: LNGS-INFN)

The Borexino experiment actually was designed to detect low-energy solar neutrinos, not geoneutrinos. "As we were building the experiment, we realized we had the capability of detecting particles that were coming at us from the radioactivity deep inside the Earth," said Cristiano Galbiati, an assistant professor of physics and another of the 13 Princeton collaborators among the 88 scientists involved in the research.

The Borexino project is located nearly a mile below the surface of the Gran Sasso mountain about 60 miles outside of Rome -- an ideal spot for studying neutrinos because the rock shields the detector from other types of radiation and particles that would overwhelm the sensing device. Much of the Borexino experiment is a process of eliminating the "noise" of background radiation.

Neutrinos are notoriously difficult to detect because they usually pass straight through matter, rarely interacting with it. The detector is composed of a nylon sphere containing 1,000 tons of a hydrocarbon liquid. An array of ultrasensitive photodetectors is aimed at the sphere that is encased within a stainless steel sphere. All of this is surrounded by 2,400 tons of highly purified water held within another steel sphere measuring 59 feet.

Solar neutrinos produce one type of signal when they come into contact with the detector, and geoneutrinos produce another type. Because there are a thousand times fewer geoneutrinos striking the detector, there are only a few events that occur per year. The paper describes two years of results, running up to December 2009. The experiment is continuing.

The importance of geoneutrinos was pointed out by scientists in the 1960s, and a seminal study by Lawrence Krauss, Sheldon Glashow and David Schramm in 1994 laid the foundation for the field. In 2005, a Japan-U.S. collaboration called KamLAND operating an experiment at a mine in Japan reported an excess of low-energy "antineutrinos."

Scientists can envision a day when a series of geoneutrino-detecting facilities, located at strategic spots around the globe, can sense particles to get a detailed understanding of the Earth's interior and the source of its internal heat. This data could provide enough information to predict the occurrence of events such as volcano eruptions and earthquakes.

The research was funded by the National Science Foundation and Italy's National Institute for Nuclear Physics.

Sumber : Princeton Uni

Baca Seterusnya......

Pintu Ke Neraka? Neraka lagi Dahsyat!!

Tempat ini digelar oleh penduduk setempat Turkmenistan sebagai Pintu ke Neraka. Kisah ini bermula kira-kira 35 tahun yg lampau. Seorang ahli geologis telah menggali tempat ini untuk mencari gas asli. Secara tiba-tiba semasa penggalian tersebut, mereka telah terjumpa satu jurang besar di bawah tanah. Karena terlalu besar sehingga semua peralatan penggalian tersebut telah masuk ke dalam jurang tersebut. Tiada siapapun yg berani turun ke dalam jurang tersebut disebabkan jurang tersebut dipenuhi gas asli bumi. Untuk menghindari gas bumi yang akan mencemarkan bumi, mereka telah menyalakan api di dalam jurang tersebut dan semenjak dari itu sehingga kini, telah 35 tahun lubang ini terbakar tanpa henti walau sesaat.

Mari kita sama - sama saksikan video di bawah ehsan dari YouTube:


Sumber : Suraukini

Baca Seterusnya......

Keajaiban Tuhan : Allah lindungi Jenazah Ulama' di Dalam penerbangan.


Subhanallah.
Seorang bekas pilot bukan beragama Islam beralih kepada Islam setelah beliau mengalami sendiri satu kejadian aneh beberapa tahun lalu. Menurut beliau, kejadian itu berlaku semasa beliau ditugaskan untuk membuat 1 penerbangan ihsan bagi menghantar jenazah seorang ulamak terkenal tanahair dari Kuala Lumpur ke sebuah negeri di Utara tanahair. Dari penceritaan, beliau amat takjub kerana sepanjang perjalanan, pesawat itu dipayungi oleh awan sedangkan pada waktu itu cuaca panas terik dan ini disaksikan juga oleh krew - krew lain dalam pesawat itu.

"itulah ana paling takjub. Ana tanya kawan2 ana, mereka juga kata tak pernah alami kejadian seperti itu. Masya Allah! awan sentiasa payungi pesawat yang bawa allahyarham daripada terkena terik matahari " kata beliau. "ana tahu, jenazah yang ada dalam pesawat itu seorang ulama. Ulama ini membuat kerja2 dakwah, suruh orang berbuat baik, jauhi mungkar...tiba2 hati ana terdetik, ulama ini seorang Islam.Ana lihat ada kebenaran dalam Islam." katanya lagi

"Selepas tengok awan pelik dari mula sampai akhir penerbangan, ana beritahu rakan Muslim dalam pesawat, ana nak masuk Islam, ana betul2 kagum dengan kebesaran Allah ujar bekas pilot itu lagi yang sebelumnya tidak pernah terfikir untuk menukar agama nenek moyangnya. Menurut wartawan yang menulis artikel ini, sebenarnya beliau juga merupakan seorang sukarelawan dan turut membantu menguruskan jenazah ulama terkenal itu sebelum dibawa menaiki pesawat.

Wartawan tersebut menceritakan kepada bekas pilot itu yang dia turut menyembahyangkan jenazah almarhum yang meninggal akibat serangan jantung di sebuah hospital di Kuala Lumpur. Jenazah dimandi dan di kapankan di hospital sebelum dibawa ke Surau Al Mustaqimah, Bandar Tun Razak untuk disembahyangkan.

Ketika itu beliau melihat ribuan orang datang dari setiap pelusuk negara dan sama2 memberi penghormatan terakhir kepada almarhum. Beliau juga memberitahu kepada bekas pilot itu yang beliau amat takjub apabila melihat bilangan orang yang hadir sangat ramai sehingga terpaksa bersesak sesak berdiri.Wartawan itu juga mengatakan yang beliau amat terasa bangga apabila melihat jenazah turut diiringi anggota polis ke pangkalan TUDM Subang.

Mengikut wasiat, almarhum mahu jasadnya disemadikan di madrasah yang menempatkan sebuah kolej pengajian Islam di negeri kelahirannya.. Almarhum telah meninggal dunia pada 23 Jun 2002. Al Fathiah..Sumber : Suraukini

Baca Seterusnya......

Friday, June 25, 2010

Kematian Naim: 5 pelajar Maktab Tentera Diraja direman seminggu

Lima pelajar tingkatan lima Maktab Tentera Diraja (RMC) yang ditahan berhubung kes kematian seorang pelajar tingkatan empat maktab itu awal pagi semalam, dikenakan tahanan reman selama tujuh hari.

Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Supt Abdul Rahim Hamzah Othman, polis hari ini mendapat perintah tahanan reman ke atas lima orang pelajar senior maktab tersebut, yang kini ditahan di Balai Polis Sungai Besi bagi siasatan.

Kelima-lima pelajar itu ditahan petang semalam bagi membantu siasatan kes kematian Mohammad Naim Mustaqim Mohamad Sobri yang dipercayai akibat dibuli dan didera.

Abdul Rahim Hamzah sebelum ini berkata lima pelajar senior itu diserahkan oleh pihak tentera kepada pihak polis jam 6.30 petang semalam.

Mohammad Naim Mustaqim dilaporkan meninggal dunia antara jam 11.30 malam tadi dan 1.20 pagi semalam.

Laporan mengenai kejadian itu dibuat oleh pihak tentera di Balai Polis Sungai Besi pada jam 2 pagi semalam.

Dalam laporan itu, allahyaham pengsan dan kemudian dibawa ke hospital di dalam kem dan diberi pertolongan cemas CPR.

Kemudian apabila mangsa disahkan meninggal dunia, pihak tentra membuat laporan polis.

Jenazah pelajar malang itu kemudiannya dibawa ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) oleh anggota polis.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Abdul Samah Mat berkata kelima-lima pelajar yang berumur 17 tahun itu ditahan oleh sepasukan anggota Provost Marshal dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan di hantar ke Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras kira-kira pukul 6.30 petang semalam.

"Kami akan siasat sama ada mereka terlibat ataupun tidak dalam kes itu dan tempoh penahanan reman terhadap pelajar terbabit belum ditentukan," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur hari ini, lapor Bernama.

Abdul Samah berkata polis tidak menolak kemungkinan punca kematian Mohammad Naim Mustaqim adalah disebabkan buli.

"Lihat daripada segi luaran anggota badan mangsa tidak terdapat sebarang luka...bagaimanapun kita akan tunggu keputusan bedah siasat daripada Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk tindakan susulan," katanya.

Abdul Samah berkata dalam tahun ini kejadian sedemikian pertama kali berlaku namun terdapat laporan pergaduhan yang melibatkan institut pengajian tinggi di Kuala Lumpur sebelum ini.

Bagaimanapun tiada laporan diterima oleh polis daripada keluarga mangsa yang berasal dari Baling.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian, katanya.


Sumber : M/kini


Baca Seterusnya......

Elektrik dalam tubuh


RENJATAN elektrik juga boleh dirasakan penghidap penyakit tulang belakang cakera prolaps ketika tubuh berada dalam kedudukan tertentu.


SUFFIAN BAKHTIAR memang terkenal dengan sifat periang dan penuh kejutan oleh rakan-rakannya. Tetapi akhir-akhir ini Suffian, 42, menyedari yang dia memang benar-benar boleh mengejutkan rakannya iaitu dengan kejutan elektrik!

Bukan sekali dua dan bukan seorang dua yang pernah mengadu mereka disengat elektrik ringan kala tersentuh lengannya. Ia dapat dilihat apabila rakannya serta-merta menarik tangan mereka.

Adakalanya Suffian turut merasai renjatan itu apabila rakannya menyentuhnya. Dia juga mengakui pernah mengalami kejutan elektrik apabila menyentuh objek besi di pejabatnya.

Sungguhpun tidak terjadi setiap kali bersentuhan, Suffian mula bimbang apabila anak perempuannya mengadu adakalanya ‘sakit’ saat tersentuh tangannya.

Suffian terfikir apakah yang tidak kena pada dirinya? Adakah ia berbahaya jika dibiarkan?

Pakar Perunding Bedah Otak dan Saraf (Neurosurgeri), Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Azmi Alias berkata, memang terdapat sistem elektrik di dalam tubuh manusia. Bahkan, jelasnya, tubuh manusia merupakan sistem elektrik paling canggih dan kompleks berbanding semua perkakasan elektronik di dunia.

Sistem elektrik pada tubuh manusia merujuk kepada pergerakan zarah yang bercas dalam sistem saraf apabila rangsangan diberikan.

Cas

Asasnya, sistem saraf terbentuk daripada neuron-neuron.

Saraf diselaputi membran dan pada dalam serta luar saraf terdapat cecair yang mengandungi bahan bercas. Mineral dalam tubuh, potasium dan sodium misalnya membawa cas positif dan kolorida membawa cas negatif.

“Dalam keadaan normal, cas lebih negatif terdapat di dalam saraf berbanding di luar saraf. Apabila berlaku rangsangan, keseimbangan itu berubah dan cas positif memasuki ke dalam saraf. Daripada reseptor ia dibawa ke otak melalui saraf tunjang dan saraf periferi,” katanya ketika ditemui Jurnal di HKL baru-baru ini.

Berbalik kepada masalah Suffian tadi, Azmi berkata, tubuh manusia merupakan konduktor elektrik dan boleh menjana tenaga elektrik namun pada jumlah voltan yang terlalu kecil.

Tenaga elektrik yang terhasil disebut elektrik statik kerana ia tidak mampu mencetuskan renjatan yang besar seperti barangan elektrik.

“Apabila seorang manusia menyentuh manusia yang lain, manusia yang mempunyai banyak cas negatif akan melantunkan cas negatifnya sekali gus mencetuskan renjatan kecil kepada manusia yang mempunyai cas pada bilangan normal atau kurang negatif.

“Begitu juga jika manusia yang mengumpul banyak cas negatif itu menyentuh objek bukan elektrik yang neutral atau positif seperti besi, dia juga boleh mendapat renjatan elektrik.

“Namun, ini sebenarnya fenomena biasa dan bukannya penyakit. Ia bukan satu kuasa atau ciri seorang adiwira. Ia sebenarnya satu situasi yang berlaku dengan bantuan persekitaran dan tabiat manusia itu sendiri,” ujarnya.

Tabiat dan suhu

Jelasnya, seseorang manusia itu dapat mengumpul lebih banyak cas negatif menerusi tabiatnya seperti gemar melakukan gesekan sama ada ketika berjalan atau duduk.

“Kulit tubuh yang bergesel dengan permukaan seperti kapas boleh menyebabkan cas negatif lebih banyak diperolehi. Ini kerana kulit manusia boleh menghasilkan tindak balas kulit galvanic apabila berlaku aruhan elektrik statik kerana tindakan seperti geselan.


MANUSIA yang memiliki cas negatif berlebihan boleh mencetuskan renjatan elektrik kepada manusia lain ketika bersentuhan.

“Begitu juga tabiat berjalan secara bergesek atau duduk sambil menggosok kaki atau kasut di atas permaidani yang diperbuat daripada kapas,” ujarnya.

“Suhu persekitaran yang lebih sejuk dan lembap juga menggalakkan berlaku aruhan elektrik. Itu sebabnya kejadian ini lebih banyak berlaku di Barat semasa musim sejuk atau di dalam pejabat. Kilat juga berlaku ketika suhu lembap semasa hari hendak hujan,” katanya.

Ditanya mengapa kejadian itu banyak melibatkan kawasan lengan, Azmi berkata, ia mungkin disebabkan di kawasan siku terdapat saraf ulna yang bersifat superfisial kerana tidak terlindung oleh apa-apa otot.

Namun, jelas Azmi, bukanlah bermakna semua renjatan elektrik yang berlaku dalam tubuh badan manusia ialah normal atau bukan penyakit. Terdapat beberapa kondisi penyakit yang juga mampu mencetuskan renjatan seperti elektrik.

Penyakit

Pertama ialah sindrom carpal tunnel yang berlaku apabila berlaku tekanan pada saraf median di pergelangan tangan apabila laluan cas terganggu disebabkan pembesaran tisu. Ia boleh berlaku misalnya ketika seseorang wanita itu mengandung.

“Apabila berlaku keadaan ini, pesakit perlu ke hospital untuk melakukan ujian konduksi saraf di hospital. Jika perlu, pembedahan akan dilakukan.

Penyakit kedua ialah sakit tulang belakang cakera prolaps yang mana ceper tulang belakang yang terkeluar menekan saraf tunjang. Ia boleh menghasilkan renjatan elektrik yang dinamakan radiculopathy pada kedudukan badan tertentu.

“Dalam hal ini, renjatan elektrik biasanya berlaku apabila ceper tulang yang terkeluar menghala ke arah tepi. Jika terkeluar ke belakang atau ke dalam saraf tunjang ia boleh menyebabkan kebas dan lumpuh,” katanya. Jelas beliau, kondisi pergerakan ceper tulang ke tepi masih boleh dirawat dengan ubat.

Selain itu, penyakit yang boleh menyebabkan renjatan elektrik juga ialah trigeminal neuralgia yang disebabkan tekanan pada saraf trigeminal di otak. Ia menyebabkan wajah dirasakan seperti terkena panas atau renjatan elektrik apabila disentuh angin.

Penyakit sawan juga disifatkan sebagai penyakit elektrik kerana ia berlaku disebabkan gangguan pada saraf dalam otak dan mencetuskan reaksi seperti terkena renjatan elektrik.Sumber : Kosmo

Baca Seterusnya......

Thursday, June 24, 2010

Phoenix restaurant, Il Vinaio, serves lion burgers for World Cup despite controversy

lion_burgers.ju.top.jpg
An African lion, and a burger from Il Vinaio restaurant made with lion meat.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- A small Arizona restaurant found itself at the center of a nationwide backlash that included a bomb threat after it announced plans to offer lion burgers this week as part of a World Cup promotion.

But following the supply chain back to the mom-and-pop butcher that processed the alleged lion meat turns up an even more bizarre tale.

The story started when Cameron Selogie, owner of Il Vinaio restaurant in Mesa, Ariz., bought about 10 pounds of so-called African lion meat, planning to mix it with ground beef to make burgers honoring the FIFA World Cup's South African location. Selogie sent an e-mail newsletter to his restaurant's patrons advertising the special.

That newsletter -- which was the sole publicity Selogie had planned -- exploded into a media blitz when one of the e-mail recipients turned out to be an animal activist.

She spread word to a local TV station, and the news has since circled the globe, even garnering a brief write-up in the online version of London's Daily Telegraph.

Lion burgers are an attention-grabbing idea, but it raises the question: How, exactly, does an Arizona restaurant manage to get its hands on African lion meat?

Welcome to the mysterious world of back-alley exotic meat purveyance.

Selogie said he bought the meat through a Phoenix distributor, Gourmet Imports-Wild Game -- a one-man operation owned by Rick Worrilow. Selogie says he did his research, and was told that the meat came from a free-range farm in Illinois that is regulated by the United States Department of Agriculture.

Meanwhile, Worrilow, who essentially serves as a middleman between farms, meat processors and restaurants, also said the meat came from a completely legal plant in Illinois. And even though he didn't know the name of that plant, Worrilow said he was confident that the meat was inspected by federal regulators.

So where's this supposed African lion farm in Illinois?

Well, here's one clue: When the meat arrived at Il Vinaio on Tuesday evening, Selogie said it came in packaging with the name "Czimer's Game & Sea Foods."

Czimer isn't a free-range farm. It's a butcher shop located just outside of Chicago in Homer Glen, Ill.

Lions, ligers and bears ...

Czimer's website advertises standard wild game: pheasants, quail, ducks, venison, buffalo and so on. But then, sprinkled through the product list, some wilder offerings pop up. Like llama leg roasts. Or camel cutlets.

And African lion meat. You can snag it in shoulder roast, steak, tenderloin or burger form -- or, for a bargain, try the ribs at $10 a pound.

So where does Richard Czimer, the company's owner, get these lions?

The meat is the byproduct of a skinning operation owned by another man, Czimer said in an interview with CNNMoney.com. He declined to name that gentleman.

"This man buys and sells animals for the skin, and when I need something and he has ability to get it, I will bargain for the meat. It's a byproduct," he said.

And where does that mystery man get the lions? "I wouldn't have any idea," said Czimer, who operates a small retail store in addition to his wholesale business. "He has his sources, and I do not infringe on his business, just as he does not infringe on mine."

He's willing to take a hands-off approach: "Do you question where chickens come from when you go to Brown's Chicken or Boston Market?" he asked.

Czimer's exotic-meat dealings have landed him in hot water before. Back in 2003, Chicago newspapers covered his conviction and six-month prison sentence for selling meat from federally protected tigers and leopards. Czimer admitted to purchasing the carcasses of 16 tigers, four lions, two mountain lions and one liger -- a tiger-lion hybrid -- which were skinned, butchered and sold as "lion meat," for a profit of more than $38,000.

His supply chain may be murky, but like the Arizona restaurateur and the meat salesman, he expressed total certainty that his lion meat is USDA-approved and thoroughly inspected by regulators before it reaches his processing plant.

But here's a twist: The USDA says it doesn't inspect lions bred for meat. That's the job of the Food and Drug Administration.

Is it legal to eat lions? Yes, according to the FDA's communications team. The African lion isn't currently a federally protected endangered species and it qualifies as a game meat, FDA spokesman Michael Herndon said in an e-mail.

While the African lion is not considered endangered by U.S. regulators, it is classified as "threatened" by the Convention on International Trade in Endangered Species, an international protection agreement.

As for Czimer, his shop is officially registered with the FDA and has been inspected by state regulators, Heardon said.

Meanwhile, back in Arizona, Selogie is taking the protests in stride. He plans to have bins of ice water outside for picketers who brave Arizona's 100-degree heat to protest as he serves up the burgers on Wednesday and Thursday night.

"I do feel bad that people are so concerned about this. But for most people, this is the king of the jungle and that's the only reason they can give me for their concern," he said. "We're not doing anything to endanger the species." To top of page


Baca Seterusnya......

Julia Gillard becomes Australia's first female prime minister

Australia's new Prime Minister Julia Gillard
Australia's prime minister, Julia Gillard. Photograph: Mick Tsikas/Reuters

Australia has its first female prime minister, Julia Gillard, after Kevin Rudd stepped down as Labor party leader, avoiding a ballot he was certain to lose.

In an extraordinary day in Australian politics, Gillard told a media conference in Canberra's Parliament House she was "truly honoured" to become prime minister.

The 48-year-old who came under attack in 1998 when she entered parliament for being single and childless, said it was also an important milestone for Australian women.

"I think if there's one girl who looks at the TV screen over the next few days and says 'Gee, I might like to do that in the future', well that's a good thing," Gillard told reporters.

Gillard, who was born in Wales and came to Australia in the 1960s with her parents, said she accepted her new role with "the greatest humility, resolve and enthusiasm" because she believed a good government was losing its way.

Gillard said she would stay in a suburb in Melbourne's north, and not move into the prime minister's Canberra residence, The Lodge, until after she had won the next election.

"I'm very happy in my home in Altona (in Melbourne's north) … very happy in my flat in Canberra," she said.

"Indeed, I believe it is appropriate for me to stay there until we have an election and I have fulsomely earned the trust of Australian people to be prime minister."

Her historic – and unexpectedly swift – rise to the top job was sparked by a report in yesterday's Sydney Morning Herald that Rudd had used his chief of staff, Alister Jordan, to sound out the backbench on the level of support for him. This followed a Herald/Nielsen poll which showed the government would lose if an election were held now.

Gillard, who had been publicly and privately loyal to her leader, was livid, and regarded Rudd's action as a sign that he did not trust her repeated assurances that she would not stand.

"It was offensive and disloyal," said a Gillard supporter.

It led to a push to oust the leader, and in the end Rudd, aware he didn't have the numbers, stood aside this morning.

Rudd, who was once regarded as Australia's most popular prime minister which led to him being known as "Mr 60 Percent", for his high approval ratings, has seen his support plummet to record lows this year as the nation reacted angrily to a series of government U-turns on key election promises.

The most damaging was the decision to shelve its flagship emissions trading scheme until 2013. He also came under fire over plans to tax the "super profits" of the key mining sector by 40%, earning the wrath of resources firms and their many shareholders.

Rudd, the first Labor prime minister to be dumped by his party before he could complete a term in office, was in tears today as he declared "I have given it my all".

He said he was particularly proud of the apology to the so-called stolen generations – the tens of thousands of Aboriginal children taken from their families in a strategy of white assimilation only abandoned in 1970.

"What I am less proud of is the fact that I have now blubbered," a teary Rudd said.

He said he would stay on and fight for the re-election of the Labor party at the next election.

Gillard's partner, Tim Mathieson, said he was greatly surprised at the rapid chain of events that led to her appointment to lead the country.

"She will absolutely be a fantastic prime minister,'' Mathieson said. "She has the right mindset and she is very consultative.

"I am so proud to be her partner and to be able to support her today.''

In parliament this afternoon, Gillard defended her role in the leadership ambush of Rudd, saying she did what was best for her party and the country.

"I formed the view that the best way of making sure that this government was back on track … was to take the course that I took last night and this morning," she said.


Baca Seterusnya......

Tuesday, June 22, 2010

Tiga golongan yang tidak diendahkan Allah

ALLAH tidak mengendahkan tiga golongan ini. Menurut sebuah hadith yang diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a katanya:

"Rasulullah SAW bersabda:" Ada tiga golongan di mana Allah tidak akan bercakap dengan mereka, tidak membersihkan mereka daripada dosa,"- kata Muawiyah, "juga tidak akan memandang mereka (mengendahkan mereka), bahkan mereka akan mendapat siksa yang pedih iaitu:

1) Orang tua penzina

2) Raja (penguasa) yang pembohong

3) si miskin yang sombong." (Muslim)

Huraian:Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas. Mereka tidak tahu mensyukuri nikmat pemberian Allah dan ada pula yang tidak sabar dengan ujian yang ditimpakan oleh Allah SWT.

Nikmat kepanjangan usia contohnya, membuatkan manusia hidup bersenang-lenang melakukan berbagai maksiat tanpa berusaha menambahkan amal kebaikan selama tempoh hayatnya yang panjang itu. Bahkan tanpa segan silu masih bergelumang dengan dosa perzinaan.

Begitu juga dengan pemimpin yang diberi kepercayaan oleh rakyat untuk menjalankan pemerintahan, tetapi dia mensia-siakan kepercayaan itu dengan melakukan berbagai penipuan dan pembohongan yang mengecewakan harapan rakyat.

Termasuklah di sini, orang-orang miskin yang sombong yang juga dibenci oleh Allah di mana kemiskinan itu telah membuatkan dia lupa dengan akhirat, lupa dengan Allah, lupa dengan tujuan hidupnya dan lupa untuk beramal dan selalu disibukkan oleh usahanya mencari makan dan minum untuk menyambung hayatnya.

Bahkan kerana miskin juga ada yang berlagak sombong dan menyisihkan diri daripada orang ramai tanpa mahu bergaul. Kerana kemiskinan juga banyak orang miskin yang terjerumus dalam kekafiran, dan ia rela menjual agamanya kerana tuntutan hidupnya sementara ia dijanjikan hidup yang baik dalam agama lain. Tiga golongan ini tidak akan dipedulikan oleh Allah dan bakal menerima azab di hari akhirat kelak.


Baca Seterusnya......

British English vs. Malaysian English

Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective


WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS

Britons: I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.


Malaysians: No stock.


RETURNING A CALL
Britons: Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago?


Malaysians: Hello, who call?

ASKING SOMEONE TO MAKE WAY
Britons: Excuse me, I would like to get by. Would you please make way?


Malaysians: S-kew me..


WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY
Britons: Hey! Put your wallet away, this drink is on me.


Malaysians: No need lah.


WHEN ASKING FOR PERMISSION
Britons: Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?


Malaysians: (pointing at the door) Can ah?

WHEN ENTERTAINING
Britons: Please make yourself right at home.


Malaysians: No need shy shy one lah!


WHEN DOUBTING SOMEONE
Britons: I don't recall you giving me the money.


Malaysians: Where got?


WHEN DECLINING AN OFFER
Britons: I would prefer not to do that, if you don't mind.


Malaysians: Don't want lah.


IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
Britons: Err...Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.


Malaysians: You mad ah?


WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.
Britons: Excuse me, but could you please lower your voice? I'm trying to concentrate over here.


Malaysians: Shut up lah!


WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU..
Britons: Excuse me, but I noticed you staring at me for sometime. Do I know you?


Malaysians: See what, see what?


WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION.
Britons: We seem to be in a bit of a predicament at the moment..


Malaysians: Die lah!!

WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED
Britons: Will someone tell me what has just happened?


Malaysians: What happened ah? Why like that one lah?


WHEN SOMEONE DID SOMETHING WRONG
Britons: This isn't the way to do it. Here, let me show you.


Malaysians: Like that also don't know how to do!


WHEN ONE IS ANGRY
Britons: Would you mind not disturbing me?


Malaysians: Celaka you!


Baca Seterusnya......