Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Tuesday, April 13, 2010

KEDA jadi kerajaan di Kedah.

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Di zaman BN menerajui kerajaan, Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) tidaklah begitu menonjol. Keda berada di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar. Namun apabila BN hilang kuasa di Kedah, Keda tiba-tiba menjadi sebuah ‘kerajaan bayangan’ di negeri ini. Menterinya adalah Pengerusi Perhubungan Umno Kedah manakala Pengerusi Keda adalah Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno. Betullah, gandingan mereka berdua dalam Keda menjadikan Keda adalah ‘kerajaan kedua’ di Kedah seleps kerajaan yang dipilih oleh rakyat secara sah.Baru-baru ini Datuk Shafie Afdhal mengarahkan Keda menangani isu air di Kedah kerana kononnya kerajaan negeri gagal menguruskan air dengan baik. Dakwaan kononnya kerajaan negeri gagal menguruskan air adalah propaganda politik, tetapi mengarahkan Keda menangani isu air menunjukkan dia adalah seorang menteri yang tidak faham bidang tanggungjawab Pusat dan negeri.

Kata Dato’ Ismail Kamus, “bila buka mulut nak bercakap nampak macam tak tau apa-apa tapi bila bercakap ‘confirm’ bangang.” Ucapan Dato’ Ismail tidaklah ditujukan kepada Shafie, tapi maksudnya lebih kurang begitulah. Dia menteri yang jaga Keda tapi tidak tahu bahawa tugas Keda bukan uruskan bekalan air.

Sekalipun hari ini Keda nampak macam sibuk uruskan kebajikan rakyat tetapi bukan semua rakyat susah mendapat manfaat. Keda tetap macam perangai kerajaan BN di mana-mana iaitu ‘penyokong BN didahulukan, bukan BN diketepikan’. Penempatan Keda dibuat kononnya untuk memberi rumah kepada golongan miskin tetapi permohonan untuk mendudukinya mesti mendapat sokongan Ketua Umno Bahagian. Tidak ada seorang pun ahli PAS yang terlepas masuk kepenempatan Keda. Jika ada, mungkin kerana kecekapannya menyamar atau keinsafan datang kemudian. Hari ini apabila BN menjadi pembangkang di peringkat negeri, Keda semakin menyerlahkan ketidakadilannya.

Seorang penduduk di Kampung Teluk Yan, Alor Setar, Ahmad Sobri Mat Rautin membuat permohonan mendapatkan rumah Keda. Beliau gembira kerana permohonannya diluluskan dan rumah baru tersebut akan dibina di atas tapak rumah uzur yang sedang didudukinya.

Sobri akur dengan kehendak kontraktor yang meminta dia merobohkan rumah asal tersebut untuk dibina rumah baru pemberian Keda. Rumah itu dirobohkan dan terpaksa menumpang sementara di rumah saudaranya. Malangnya kontraktor kemudiannya menyampaikan berita sedih bahawa Pengerusi Keda Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah membatalkan projek tersebut. Mudah sungguh dia membatalkan projek yang diperuntukkan kepada orang miskin seolah-olah orang miskin bukan jenis manusia.

Setelah siasatan dilakukan barulah diketahui sebabnya, iaitu Ahmad Bashah tidak mahu bantuan Keda dihulurkan kepada bukan penyokong Umno. Bagi tuan rumah, dia tidak peduli apa pun syarat yang kenakan Keda tapi kesal mengapa pembatalan dibuat setelah rumah asalnya dirobohkan. Bukankah ini suatu kezaliman? Sekarang dia sudah tiada rumah sendiri untuk berteduh. Keda boleh memilih untuk tidak menolong dari awal, sekurang-kurangnya orang itu ada rumah untuk berteduh sekalipun uzur. Tetapi memilih untuk menzalimi manusia lain asalkan nafsu serakah politik dapat dipuaskan.

Nasib yang sama dialami oleh seorang penduduk yang membuat permohonan rumah Keda di Kampung Alor Semela. Dia sudah menyediakan tapak dan gembira kerana permohonannya diluluskan Keda. Seorang JKKP di kampung tersebut memberitahu pihak Keda bahawa pemohon tersebut bukan orang Umno, maka pemberian tersebut ditarik balik.

Jawapan yang diberikan oleh pemimpin BN dalam isu-isu seperti ini mudah diduga, biasa dan berulang-ulang. “Hangpa sokong PAS pi laa minta dekat kerajaan PAS.”

Di samping tidak faham konsep federalisme, bidang kuasa dan fungsian antara dua kerajaan yang berkuasa, pemimpin-pemimpin seperti itu sebenarnya tidak sedar tentang hasil negara. Jabatan Hasil Dalam Negeri (LHDN) di samping sibuk berkempen mendesak rakyat menunaikan tanggungjawab menjelaskan cukai pendapatan, mereka juga perlu memberi penjelasan kepada rakyat akan sumber hasil negara dan ke mana hasil negara yang dikumpulkan berbilion-bilion itu dibelanjakan.

LHDN kena menjelaskan dengan jujur bahawa terdapat tiga sumber utama hasil negara iaitu hasil cukai langsung, hasil cukai tidak langsung dan hasil bukan cukai. Dari tiga sumber utama pendapatan negara itu, tidak ada satu sen pun duit yang diambil dari yuran keahlian Umno.

Sewaktu mengisi borang taksiran cukai pendapatan yang dibuat LHDN tidak ada satu ruangan pun meminta diisi ‘parti mana yang disokong’. Peliknya sewaktu sumber kekayaan yang dikumpulkan itu diagihkan kepada rakyat, termasuklah melalui Keda, maka bukan sokongan terhadap mana-mana parti pula yang menjadi kriteria.

Di Hulu Selangor, Shafie Afdhal menafikan projek berjuta-juta yang diturunkan oleh Pusat itu adalah untuk memancing undi. Sebaliknya, katanya, projek untuk Hulu Selangor memang sudah dirancang sebelum wakil rakyat meninggal. Sayang, Din Beramboi pun sudah tiada untuk tolong gelakkan Shafie sampai berguling-guling.

Jika BN terus-terusan jadikan peruntukan yang sepatutnya diterima rakyat sebagai alat untuk mengugut atau merasuah, maka kempen besar-besaran juga perlu digerakkan oleh Pakatan untuk menjelaskan kepada rakyat akan sumber hasil negara.

Duit yang banyak disalurkan oleh Pusat melalui Keda nampaknya dijadikan senjata untuk membuli rakyat yang tidak sehaluan dengan pegangan politik mereka. Tapi jika seluruh rakyat jelata sedar bahawa duit kerajaan sumbernya adalah dari poket rakyat maka sekurang-kurang rakyat tak jadi macam Pak Pandir yang kasihankan ‘anak orang mati tercicir di tengah jalan’ walhal itu adalah anaknya sendiri.Sumber : DD

0 comments: