Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Wednesday, May 16, 2012

Polis ganas: Wartawan serah memo ke pejabat PM

PUTRAJAYA Enam wartawan daripada Institute of Journalism (IJ) memberi tempoh hingga hujung bulan ini kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Datuk Seri Najib Razak untuk mengambil tindakan berhubung keganasan polis terhadap petugas media pada perhimpunan Bersih 3.0.

Dengan berpakaian serba hitam dan mengenakan riben kuning, mereka menyerahkan memorandum mengandungi 4, 000 tandatangan wartawan dan jurugambar ke Pejabat Perdana Menteri pagi tadi.

Ia diterima oleh pegawai khas kepada perdana menteri, Umi Hani Sharani.

Memorandum yang mewakili 14 organisasi media itu mendesak Najib, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar memohon maaf secara terbuka kepada wartawan ekoran tindakan melampau polis terhadap mereka.

Mereka turut mendesak polis memulangkan peralatan yang dirampas dan mengganti peralatan yang rosak.

Wakil IJ, Radzi Razak berkata, sejak insiden 28 April lalu, tiada maklum balas daripada kerajaan mengenai bantahan wartawan yang dikasari dan pihaknya kini bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang.

“Kita sudah memberi masa cukup lama kepada mereka. Sudah tiba masanya kerajaan menjawab dan memberi maklum balas mengenai isu ini,” katanya seperti dilapor KeadilanDaily.

Sambil menegaskan tidak memihak kepada mana-mana parti politik, beliau hanya mahu kerajaan menghormati dan melindungi wartawan yang bertugas.

“Kami juga tidak membenci polis, tetapi kita mahu polis memberi keadilan melampaui ideologi politik,” katanya.

Radzi dari akhbar The Sun merupakan salah seorang wartawan yang dimasukkan ke hospital selepas cedera rusuk dan mengalami kecederaan dalaman ketika membuat liputan perhimpunan Bersih.

Polis turut melakukan serangan terhadap wartawan lain termasuk Malaysiakini, The Malaysian Insider, Al Jazeera, Makkal Osai, Guang Ming Daily, Channel News Asia, Merdeka Review dan The Malay Mail.

Polis merosakkan kamera dan merampas rakaman mereka untuk menghapuskan bukti.

0 comments: