Wajib sokong Morsi - Dr Yusuf al-Qaradawi HOME

Tuesday, March 22, 2011

Perempuan Moden - Bertudung & Sanggul Tinggi

Assalamualaikum..

“ Akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2.

Rasulullah s.a.w bersabda:
“Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim.

Dimana-mana zaman ini, ramai wanita suka memakai tudung kain jersey yang ada awning. Di belakangnya letak pin supaya kelihatan sanggul di kepala. Jika dilihat pin itu tidak ada kepentingan melainkan untuk menunjukkan sanggul , dan kelihatan lebih menawan. Ini adalah fesyen jahiliah yang tidak disedari meresap secara perlahan ke dalam wanita Islam. Hadith ini telah lama ada, dan itulah yang dikatakan seperti bonggol unta.

p/s: ISLAM agama yang mudah. Ikut syarat-syarat yang digariskan oleh ALLAH, dan hadis Nabi, hidup akan lebih bermakna dan tenang dari segala cemuhan..

wallahualam

0 comments: